Podijeli članak

U sarajevskim naseljima posljednjih nekoliko dana primijećena je najezda žohara. Problem predstavljaju stare građevine koje imaju dosta šupljina u kojima se ovi kukci skupljaju. Građani su veoma uznemireni jer se žohari mogu vidjeti i na ulicama grada, piše Dnevni avaz

Nekoliko zgrada u centralnim gradskim ulicama Ferhadija, Zelenih beretki... okupirali su žohari.

Detaljna dezinsekcija

Emina Salčin kazala je da nije ugodno čuti da se tako nešto događa u gradu.

"Nije mi drago što to čujem jer me žohari asociraju na nešto prljavo. Nadam se da će netko reagirati da se grad očisti", kazala je Salčin.

S njom se složila Dženana Bašić s Dobrinje. Rekla je kako nije iznenađena pojavom žohara jer ih, kako je istaknula, i sama često viđa u svom naselju."Sve je dobro dok ne ulaze u kuće. Podrum zgrade u kojoj živim prepun je žohara. Gradu je hitno potrebna detaljna dezinsekcija, jer kako je krenulo, uskoro ćemo imati problema i s miševima, ali i zmijama", kazala je Bašić.

Davud Kadrić iz firme „Cosmosoulgroup“, koja se bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom, kazao je da su se žohari, najvjerojatnije, pojavili usljed nedavne poplave koja je pogodila ove općine.

Nema zaraze

"Poplava je učinila svoje. To su žohari koji obitavaju u podrumskim prostorijama koje su pretežno vlažne. Oni se kreću noću jer traže hranu i zato ih ljudi viđaju na fasadama. Po danu ćete rijetko vidjeti žive žohare, jer uginu od sunčeve topline. Potrebno je izvršiti dezinsekciju, ali to se radi u zatvorenom prostoru. Crni žohari, kako ih mi zovemo, nisu štetni i ne šire zarazu", rekao je Kadrić.