Podijeli članak

Desetine ulaza do paviljona, a potom služenje zatvorske kazne je put kojim prođe jedan zatvorenik nakon što mu sud izrekne presudu života iza rešetaka. Ekipa portala Klix.ba posjetila je zatvor zatvorenog tipa u Bosni i Hercegovini, Kazneno-popravni zavod Zenica, gdje su vidjeli kako izgleda boravak zatvorenika u ovoj ustanovi.

Ući u zenički zatvor nije lako, a još teže je izaći s obzirom na to da se više nitko ne sjeća kada je bio posljednji bijeg preko zatvorskih zidina koje omeđuju šest paviljona najstarijeg zatvora u BiH. 

Po dolasku ekipe Klix.ba na ulaz Kazneno popravnog zavoda Zenica uslijedila je standardna evidencija, kontrola, izuzimanje svih osobnih predmeta (mobitel, novac, kartice, ključevi), nakon čega je uslijedio obilazak paviljona.

Kazneno-popravi zavod Zenica ima 812 smještajnih jedinica, a na izdržavanju kazne je 714 zatvorenika. Uz tih 714 zatvorenika je i 91 pritvorena osoba, 11 je osuđenih na vikendu, godišnji odmor su koristila četiri zatvorenika, u bolnici dva, a prekid izdržavanja kazne uživalo je devet zatvorenika. Maloljetni osuđenici smještaju se u Orašje, a psihički nestabilne osobe u Sokocu.

Kaznu dugotrajnog zatvora trenutno izdržava 26 zatvorenika, pod elektronski nadzorom je njih 49, zbog droge je zatvoreno 78 osoba, a zbog oragniziranog kriminala čak 30. Zbog razbojništva u zatvoru je 111 zatvorenika, ratnog zločina 28, ubojstava i pokušaja ubojstava 150, a prema riječima Kahrića, blizu stotinu zatvorenika vode se kao jako opasni i visoko rizični.

Kako izgleda prvi dan u zatvoru

Svaki zatvorenik po dolasku u zenički zatvor prvo se sastaje sa stručnim timovima koji s njim izvrše socijalnu anamnezu, saznaju njegove potrebe i rizike te određuju daljnji tijek i tretman. 

Osuđenici visokog rizika ne idu u kolektive koji imaju određene povlastice već se smještaju u sobe samo s metalnim krevetima, a ovisno hoće li biti dobri ili loši, sami odlučuju koliko će ostati u tim paviljonima prije nego dođu do petog paviljona.

Peti paviljon za većinu zatvorenika je hotelski smještaj jer se radi o jednokrevetnim sobama. On je ujedno i karta uz propisno vladanje i za vanjske paviljone gdje imaju slobodu kretanja i nalazi se "izvan zidina".

U paviljonu četiri smješteni su osuđenici s kaznom dugotrajnog zatvora zbog terorizma, organiziranog kriminala i drugih teških djela iz KZ BiH. Uz krevet i televiziju, imaju u dva sata šetnje. Nisu smješteni u standardne sobe kao zatvorenici u Paviljonu 1 već u ćelije s metalnim vratima. Obroci im se daju kroz otvore i pod stalnim su nadzorom.

U paviljon šest se smještaju oni koji su imali problem s nekim osuđenicima na slobodi, bili zajedno u krivičnom djelu ili su surađivali s Tužiteljstvom i Sudom zbog čega se tu smještaju i imaju povoljnije uvjete nego drugi zatvorenici. Imaju mogućnost korištenja izvanzavodskih aktivnosti kao što su ekonomija i određene radionice gdje zarađuju novac koji daruju i svojim obiteljima za izdržavanje.

Život u zatvoru: Robijanje ili resocijalizacija i nadogradnja

Zbog nepostojanja kapaciteta u Sarajevu, veliki broj osoba kojima je određen pritvor nalazi se u Zenici. Trenutno su pritvorene 93 osobe, a kapacitet zeničkog pritvora je 43, zbog čega se pritvorenici smješteju u druge paviljone.

Svoje slobodno vrijeme zatvorenici, koji imaju na to pravo, mogu upotpuniti korisno tako da im boravak u zatvoru dođe kao boravak u hotelu. S dobrim vladanjem mogu zaraditi i svoj novac te veoma brzo napredovati od najgoreg do najboljeg dijela zatvora. Mnogi od njih iskorištavaju te pogodnosti. 

Sportski tereni, radionice, teretane, sve im je na raspolaganju. Dok jedni gledaju televiziju u svojim sobama u sklopu paviljona, drugi čiste snijeg i tako zarađuju "bodove" za dobro vladanje. 

Za vrijeme posjete zatvorenike smo zatekli kako ručaju u kantini. Oni koji se nisu htjeli fotografirati oborili su glavu ili su napustili prostorije, dok je drugima bilo svejedno. Osim kuhara koji svakodnevno pripremaju obroke za više od 700 zatvorenika, čak i zatvorenici volontiraju i pomažu osoblju. Nakon obroka, dvojica po dvojica u koloni odlaze do svojih ćelija. 

Boravak u zatvoru za zatvorenika može biti vrijeme između rešetaka, ali i vrijeme u sklopu kojeg će završiti školu s legalnim diplomama, pa čak i fakultete, pročitati određene knjige, koristiti informatičke kabinete, rezbariti, posvetiti se vjeri ili razvijanju određenih vještina. Međutim, dok je ranije rad u zeničkom zatvoru bio obavezan, danas je izbor zatvorenika.

Brojni opasni zatvorenici, koji se nalaze u zatvoru kroz godine boravka su promijenile svoju osobnost. Od agresivnih zatvorenika, što im nije moglo donijeti ništa dobro, postali su zatvorenici koji svoje vrijeme provode slikajući, pohađajući školu, pišući knjige. Surađujući s upravom zatvora ostvaraju brojne benefite kako bi im vrijeme iza rešetaka prošlo što brže i korisnije.

S obzirom na čuvanost ovog zatvora i broj službenika zatvorske straže, proći će još dugo vremena dok iz zeničkog zatvora netko pobjegne, a da ne zloupotrijebi dopuste sudova koji šokiraju javnost.