Podijeli članak

Još ljudi moglo bi biti optuženo za ubojstvo slovačkog novinara u veljači, izjavio je državni odvjetnik.

Ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice dovelo je do jedne od najvećih kriza s kojima se Slovačka suočila.

Ubojstvo je šokiralo naciju i pojačalo ogorčenost zbog korupcije te izazvalo najveće ulične prosvjede u zemlji otkad je završila komunistička vladavina 1989.

Odstupili premijer, ministar unutarnjih poslova…

Pritisak je doveo do odlaska premijera Roberta Fica i njegova ministra unutarnjih poslova Roberta Kalinaka kao i zapovjednika policije Tibora Gašpara.

Kuciak, koji je pisao o političkoj korupciji u Slovačkoj, nađen je mrtav sa svojom zaručnicom Martinom Kušnirovom u njihovu domu pokraj Bratislave u veljači.

Oboje su imali 27 godina.

Istraživao je talijansku mafiju u Slovačkoj

Kuciak je, među ostalim, istraživao slučaj prijevare u koji je upleten poslovni čovjek s političkim vezama. Također je istraživao veze talijanske mafije s poslovnim ljudima u Slovačkoj.

Sud je u nedjelju donio odluku o zatvaranju četiri osobe do suđenja za ubojstva nakon što je policija prošli tjedan uhitila osumnjičene i pretražila njihove domove.

“Postoji velika vjerojatnost da će biti podignuto još optužnica”, rekao je slovački državni odvjetnik Jaromir Ciznar na tiskovnoj konferenciji, prenosi Hina.

On je kazao da je ubojica dobio za ubojstvo 70.000 eura, od kojih 50.000 u gotovini, a ostatak je bio oprošteni dug.

Žena uhićena u petak, čije ime policija nije objavila nego samo inicijale A. Zs., naručila je ubojstvo iako nije jasno je li djelovala u ime nekog drugog i koga.