Podijeli članak

Dobojska policija saslušala je grupu učenika Saobraćajne i elektro škole u ovom gradu i oduzela im mobilne telefone zbog sumnje da stoje iza objavljivanja intimnih fotografija profesora Sandija Božičkovića. Svi učenici su maloljetni i istraga se nalazi u završnoj fazi.

Kako prenosi Faktor.ba, među osumnjičenima je i sin predsjednika Gradskog odobra SNSD-a Doboj Miroslava Gavrića.

Oni su planirali i ucjenjivali profesora i od njega uzimali novac, a kada su otkriveni pokušali su da se zaštite tako što su svi objavili sliku s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

- Oni su se dva mjeseca krili iza lažnog Facebook profila i dopisivali se s Božičkovićem. Predstavljali su se kao mlađa djevojka i od njega su tražili da im šalje intimne fotografije i video snimke - pojašnjava izvor blizak istrazi u ovom slučaju.

U međuvremenu, Božičković se našao na udaru još jedne grupe učenika koji su mu uzeli laptop. Sa njegovog računara su skinuli sve šifre koje su koristili i pokušavali da kupe robu s njegovog bankovnog računa. Riječ je o manjim iznosima, za koje su mislili da ih Božičković ne bi ni primijetio. 

Ucjena profesora

Učenici koji su se dopisivali s lažnog profila s profesorom napravili su od toga pravi „biznis“. Princip je bio Božičkoviću poslati poruku da ga njegova "virtualna" djevojka čeka u nekom od kafića u Doboju. Tada bi Božičković odmah odgodio sve obveze u školi i uputio bi se prema lokalu.

Profesor bi sjeo za stol gdje mu je rečeno, a učenici bi nastavili da mu šalju poruke. Pisali bi mu kako se ona nalazi sakrivena i da ga sve vrijeme posmatra. Božičković je uživao u ovom dopisivanju i nije ni slutio da iza svega stoji grupa pubertetlija.

Vremenom je dio profesorovih intimnih fotografija počeo kružiti po školi, a ubrzo su objavljene i na jednoj "Facebook" grupi, nakon čega se i policija uključila u istragu.

Dječaci su u međuvremenu skovali novi plan, preko kojeg su planirali da profesoru duže vrijeme iznuđuju novac. Planirali su da ucjenjuju profesora da im uplaćuje po 100 KM mjesečno ili će objaviti njegove intimne video snimke na kojima masturbira.

Interesantno je i da je škola u kojoj Božičković radi provela osobnu istragu prije policije, ali nisu našli mogućnost za vođenje disciplinskog postupka protiv naivnog profesora, kao ni potrebu da slučaj prijave policiji.

Kada su učenici shvatili da su otkriveni i da bi mogli odgovarati zbog ovoga, oni su počeli planirati svoju obranu. Ranije su se svi zajedno fotografirali s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, pa su se zatim dogovorili da na profilnim slikama na društvenim mrežama objave upravo tu fotografiju. To je, po njihovom mišljenju, trebalo uplašiti upravu škole i policiju te da zbog straha od predsjednika entiteta odustanu od postupka protiv njih.