Podijeli članak

U Upravi za ugljovodonike Crne Gore navode da će rezultati prvih istražnih bušotina iduće godine dati odgovor na pitanje postoje li na blokovima rezerve nafte i plina te hoće li potencijalno nađene rezerve biti takve i tolike da se mogu komercijalno proizvoditi.

- Tek nakon što se utvrdi postojanje struktura i one budu izbušene, moći će se dati odgovor na pitanje je li u podmorju Crne Gore, točnije u izabranim strukturama, postoje rezerve nafte i plina. Iako su geofizička istraživanja izvršena u skladu s najsuvremenijim metodama, o ugljovodoničnom potencijalu crnogorskog podmorja na predmetnim blokovima ne možemo govoriti samo na osnovu prikupljenih podataka - rekli su u Upravi, navodi CDM.

U skladu s Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika na blokovima četiri, pet, devet i deset, koji je potpisan s talijansko-ruskim konzorcijem ''Eni-Novatek'', tijekom studenog i prosinca prošle godine izvršeno je 3D geofizičko snimanje predmetnih blokova, ukupne površine 1.228 kvadratnih kilometara.

- Cilj geofizičkih snimanja je prikupljanje podataka o strukturi podmorja na definiranim blokovima. Kada govorimo o blokovima četiri, pet, devet i deset, prikupljeni i obrađeni podaci su u funkciji određivanja točnih lokacija za bušenje istražnih bušotina koje su u skladu s ugovorom, sastavni dio obaveznog radnog programa koji grupa ''Eni-Novatek'' mora da izvede u okviru prve faze istraživanja, a koja traje četiri godine - precizirali su u Upravi.

Kada je riječ o blokovima na kojima koncesiju za istraživanje ima grčka kompanija ''Energean'', u veljači ove godine završeno je 3D geofizičko istraživanje.

- Prikupljeni podaci su u fazi obrade i za očekivati je da će biti kompletirani do kraja godine - istakli su predstavnici Uprave. 

Oni su ranije kazali i da će, shodno rezultatima nedavno završenih istraživanja u crnogorskom podmorju, cijenama nafte na tržištu i interesiranjem naftnih kompanija, raspisati i treći tender za dodjelu ugovora za istraživanje i proizvodnju,prenosi Avaz