Podijeli članak

Knjiga 'Dva smjera' (eng. Book of Two Ways), koja je svojevrsni vodič za snalaženje kroz mitološko podzemlje drevnog Egipta, vjerojatno je prva ilustrirana knjiga u povijesti, a sada su arheolozi pronašli ostatke njenog najstarijeg poznatog primjerka, piše New Scientist.

Prije nekih stotinu godina, egiptolozi su naišli na neobične crteže unutar 4.000 godina starih ljesova zakopanih u nekropoli Dayr al-Barsha. Među crtežima se nalazila i ploča na kojoj su bile označene dvije duge, vijugave crte koje su u okolnom hijeroglifskom tekstu opisane kao ceste. Okolni zapis davao je upute za putovanje kroz podzemlje prema počivalištu boga Ozirisa. Ako je putovanje uspješno, prema egipatskoj mitologiji, smrtniku će biti osiguran sretni zagrobni život.

Karta mitološkog zagrobnog svijeta

Egiptolozi su ubrzo povezali tekst i crteže te shvatili kako se radi o svojevrsnoj karti podzemlja gdje krivudave linije predstavljaju dvije staze, odnosno dva smjera koja mogu odabrati mrtvi. Zbog toga su zapis nazvali Knjigom dva smjera.

Danas na svijetu postoji svega nekoliko desetaka primjeraka te knjige, a sada je kolekciji dodan još jedan. Arheolozi Gina Criscenzo-Laycock sa Sveučilišta Liverpool i Hanne Creylman te Harco Willems s Katoličkog Sveučilišta u Leuvenu vodili su 2012. godine ekspediciju koja je iskopala zanemarenu grobnicu u Dayr al-Barshi. Tu su grobnicu prethodne generacije arheologa ignorirale jer je u prošlosti bila opljačkana.

Arheolozi su na dnu grobnice pronašli ostatke lijesa koji su bili prekriveni hijeroglifima.

"Na moje iznenađenje, radilo se o Knjizi dva smjera“, rekao je egiptolog Willems.

Ono što ovaj nalaz čini značajnim jest da se radi o najstarijem, mada nepotpunom, primjerku te knjige. Nađeni lijes je datiran u vrijeme faraona Mentuhotepa II., koji je vladao do 2010. godine prije Krista. To sugerira da je ovaj primjerak knjige oko 40 godina stariji od bilo kojeg drugog kojeg poznajemo.

Krivudave linije, figure, vrata i brodovi

Egiptolozi su objasnili kako se na takozvanoj karti nalazi zbunjujući labirint krivudavih linija, monstruoznih figura, vrata i brodova. Našim modernim očima crtež izgleda poput karte, no Willems smatra da je drevnim Egipćanima predstavljao nešto sasvim drugo.

Pretpostavlja da je Knjiga dva smjera na početku nastala kao religijski tekst vezan za kult Ozirisa. Egipćani su vjerovali da je Oziris, vladar podzemlja, i sam mrtav, prenosi Index.

"Kult Ozirisa predstavljao je vraćanje u život boga putem rituala“, kazao je Willems.

"Ilustrirane smjernice opisane u knjizi mogle su izvorno biti namijenjene svećeniku koji je ritualno davao Ozirisu novi život. Tek kasnije, drevni Egipćani odlučili su reproducirati opise tih zadataka na ljesovima, vjerujući da bi oni mogli pomoći mrtvima da se također vrate u život“, dodao je.