Podijeli članak

Načelnik jedne općine na zapadu Francuske uredbom je propisao stanovnicima da trebaju "biti veseli" tjedan dana u listopadu za vrijeme lokalnog festivala u kojem je zabranjeno čitanje knjiga i priča s nesretnim završetkom, kao i slušanje tužne glazbe.

Fredi Rifo, nestranački načelnik općine koja ima 9.000 stanovnika, objavio je "službenu gradsku odluku" kojom će se od 5. do 11. listopada održati prvi glazbeni festival "Radosnog grada", prenosi Hina. 

Uzevši u obzir brzinu kojom se negativne emocije šire i razaraju, a što donosi povećanu opasnost za rast lošeg raspoloženja s dolaskom jeseni i smanjenjem broja sunčanih dana, on je pozvao stanovnike da na svoju teritoriju ne prime nikoga tko bi mogao pomutiti izražavanje radosnih osjećaja. 

Odlukom od 13. rujna "zabranjuje se emitiranje glazbe koja bi mogla zvučiti deprimirajuće ili tužno, filmova, priča ili knjiga koje nemaju sretan završetak". 

Stanovnike je pozvao da "proizvode endorfin, hormon sreće, tako što će se smijati najmanje tri puta na dan". 

Rifo koji pola radnog vremena radi u informatičkom sektoru, objasnio je kako je u zemlji "previše sumornog raspoloženja", pa je njegova uredba doprinos nastojanju da se "probudi duh radosti" u komercijalnoj djelatnosti i stanovništvu njegove općine.