Podijeli članak

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH nabavio je 80 inzulinskih pumpi za terapiju djece oboljelih od šećerne bolesti do 18 godina.

Vrijednost inzulinskih pumpi je pola milijuna konvertibilnih maraka s PDV-om.

Kako je cilj da inzulinske pumpe budu dostupne svoj djeci u FBiH, donesena je odluka da Federalni zavod nabavalja inzulinske pumpe, a županijski zavodi potrošne setove, što je usuglašeno s pet županijskih zavoda.

-Nabavljene inzulinske pumpe distribuirat će se u nadležne klinicke centre Sarajevo, Tuzla i Mostar tj, u one zdravstvene ustanove koje imaju mogućnost ugradnje inzulinskih pumpi te praćenja bolesnika na takvoj vrsti terapije. Inzulinske pumpe dodjeljuju se isključivo prema stručno definiranim indikacijama, posebno oboljelima koji teško reguliraju količinu šećera u krvi. Primjena inzulinskih pumpi spada u suvremene terapije koje oboljelima od dijabetesa olakšavaju život, preveniraju dugoročne i kronične komplikacije i podižu kvalitetu života. U većini europskih zemalja odrasli plaćaju inzulinske pumpe po punoj cijeni, dok djeca plaćaju doplatu. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama osigurati dostupnost inzulinskih pumpi za svu djecu u FBiH, poručuju iz Federalnog zavoda.