Podijeli članak

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti jer ulagači očekuju smanjenje kamatnih stopa američke središnje banke krajem ovoga mjeseca.

Dow Jones ojačao je 227 bodova ili 0,85 posto, na 27.088 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 2.999 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,08 posto, na 8.196 bodova.

Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju uvjerenju ulagača da će Fed na sjednici krajem srpnja smanjiti ključne kamatne stope.

U polugodišnjem izvješću o gospodarskoj situaciji predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u Kongresu da je Fed spreman primjereno djelovati kako bi podržao daljnji rast gospodarstva.

Istaknuo je pritom rizike od niske inflacije, trgovinskih sukoba, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i slabosti poslovnih investicija.

Stoga analitičari procjenjuju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem srpnja smanjiti kamate za barem 0,25 postotnih bodova, a neki smatraju da je moguć i rez za 0,50 postotnih bodova.

Najveći dobitnici zdravstvena osiguravajuća društva

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice zdravstvenih osiguravajućih društava jer je predsjednik SAD-a Donald Trump odustao od plana kojim je namjeravao zauzdati rast cijena lijekova na recepte.

Da je taj prijedlog zaživio, zdravstvena osiguravajuća društva morala bi milijarde dolara od rabata koji dobivaju od proizvođača lijekova proslijediti u sustav Medicarea.

Cijena dionice UnitedHealt Groupa skočila je jučer 5,5, a Cigna Corpa više od 9 posto.

Među dobitnicima se jučer našao i bankarski sektor, koji je dan prije bio pod pritiskom jer bankama ne odgovara smanjenje kamata s obzirom na to da im se zbog toga smanjuje profitabilnost.

Unatoč rekordnim dosezima indeksa, jučer se na Wall Streetu trgovalo oprezno, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja, prenosi Hina.

Ulagači su, naime, suzdržani jer idućega tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva u drugom tromjesečju, dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,2 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 posto, na 7.509 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,33 posto, na 12.332 boda, a pariški CAC 0,28 posto, na 5.551 bod.