Podijeli članak

Zabrinutost uslijed prevelike ponude na američkom tržištu nafte i mogućeg usporavanja globalnog gospodarskog rasta zbog trgovinskih nesporazuma spustile su protekloga tjedna cijene barela na američkom tržištu već sedmi tjedan, a na londonskom treći tjedan zaredom.

Barel nafte na američkom tržištu oslabio je sedmi tjedan zaredom, i to za 2,6 posto, na 65,91 dolar.

Istodobno, barel Brent Blenda u Londonu pojeftinio je 1,4 posto, na 71,83 dolara, kliznuvši tako već treći tjedan zaredom.

Pad cijena nafte znatno pogađa investicijske fondove koji ulažu u naftu. Dva najveća svjetska hedge fonda usmjerena na energiju, Anduran Capital i BBL Comodities, pretrpjela su u srpnju dvoznamenkasti pad vrijednosti imovine s obzirom na to da su cijene nafte zabilježile najveći mjesečni gubitak u protekle dvije godine.

Posljednji podaci američke vlade pokazuju velik rast zaliha u SAD-u – za 6,8 milijuna barela u proteklom tjednu, što je najveći tjedni rast američkih zaliha od ožujka lani. “Investitori su oprezni u pogledu iznenađujućeg rasta američkih zaliha”, navode iz ANZ banke u bilješci klijentima.

Još jedan velik uteg cijenama nafte predstavljaju sve slabiji gospodarski izgledi uslijed trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i slabljenje valuta zemalja u razvoju, upozoravaju trgovci naftom.