Podijeli članak

Predstavnici mladih iz oba entiteta i Brčko Distrikta danas su na radionici u Sarajevu, koju je organizirala Centralna izborna komisija BiH, ukazali na veoma malu izlaznost mladih na izbore, javlja Fena.

"Većina ih glasa za one kandidate ili stranke, koje biraju njihovi roditelji ili za 50 i 100 KM pristanu glasati za stranku, koja im ponudi novčana sredstva zauzvrat ",  istakli su sudionici radionice za mlade „Povećanje učešća mladih u izbornom procesu“.

"Podaci s Lokalnih izbora 2016. godine pokazuju da je udio mladih ispod 30 godina starosti u biračkom spisku oko 18 posto, a samo ih 53 posto izlazi na izbore. To nije zadovoljavajuće ", konstatirala je predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

Članovi Vijeća mladih Federacije BiH poručili su mladima da trebaju izaći na izbore i birati bolju budućnost BiH.

"Zato moramo poduzeti određene aktivnosti kako bi se povećala izlaznost mladih na izbore ",  rekao je pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić.  

Na ovaj način, predstavnici mladih i nadležnih institucija za izborni proces obilježili su Svjetski dan izbora, koji se 13 godina obilježava prvog četvrtka u veljači.