Podijeli članak

Prema službenim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, trenutačno na području Sirije i Iraka na strani tzv. vojske ISIL-a ratuje oko 130 državljana BiH. Oko 45 ih je poginulo na strani ISIL-a, a oko 50 bh. državljana vratilo se u BiH sa stranih ratišta, piše Večernji list BiH. Ove podatke iznio je i ministar Dragan Mektić izaslanstvu Parlamentarne skupštine NATO-a, ističući s kojim se sve sigurnosnim izazovima suočava BiH, a to su, prema njegovim tvrdnjama, u prvom redu terorizam, radikalizam i nasilni ekstremizam.

Ministar je spomenuo kako su se u BiH na lokalnoj razini iskristalizirale određene radikalne zajednice iz kojih vrbuju pojedince za terorističke akte i sudjelovanja na ratištima na strani ISIL-a. Mektić je naveo kako je u kazneno zakonodavstvo BiH kao kazneno djelo uvršteno sudjelovanje u stranim paravojnim i parapolicijskim organizacijama te da sigurnosne i pravosudne institucije BiH čine sve kako bi procesuirale svoje državljane koji se nalaze na stranim ratištima. “Do sada smo podigli 20 optužnica za ova kaznena djela, a izrečene su dvije presude”, dodao je Mektić. On tvrdi kako policijske strukture, Tužiteljstvo i Sud BiH imaju nultu toleranciju prema terorizmu i da će učiniti sve kako bi procesuirali sve slučajeve koji se dovode u vezu s terorizmom.

“Za osobama s područja BiH koje ratuju na stranim ratištima imamo raspisane tjeralice i u trenutku kada nam budu dostupne, mi ćemo ih procesuirati”, dodao je ministar sigurnosti. Spomenimo kako su bh. vlasti i prije terorističkog napada u Parizu u svojim obavještajno-sigurnosnim izvješćima ustvrdile kako prostoru BiH, institucijama, građanima..., prijeti opasnost od terorizma i terorističkih napada. Moramo se suočiti s činjenicom da će se teroristički napadi vrlo vjerojatno i dalje događati bez obzira na sve mjere koje poduzimamo ili kanimo poduzeti. Odgovor na te napade i otklanjanje njihovih posljedica treba graditi u sklopu postojećih sustava”, piše u dokumentu pod nazivom “Strategija BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma od 2015. do 2020. godine” na koji se ovih dana pozivaju sve sigurnosno-obavještajne službe u državi.