Podijeli članak

Palestinci su u ponedjeljak navečer iz Pojasa Gaze ispalili nekoliko raketa na Izrael a izraelsko zrakoplovstvo je uzvratilo udarima na položaje diljem enklave, izvijestili su novinari AFP-a i izraelska vojska, a palestinski Hamas koji kontrolira Pojas Gaze preuzeo je u priopćenju odgovornost za raketni napad.

Novinari AFP-a su prvo vidjeli ispaljivanje najmanje sedam raketa dok su u daljini odjekivale detonacije, očito posljedica izraelskog bombardiranja.

Uzbuna se oglasila u mnogim izraelskim naseljima blizu palestinske enklave koja je pod blokadom, a smještena je između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora.

"Izraelski borbeni zrakoplovi počeli su gađati terorističke ciljeve u Pojasu Gaze", priopćila je zatim izraelska vojska.

Glasnogovornik izraelske vojske, potpukovnik Jonathan Conricus rekao je da je Izrael bio na meti "masovnog" raketiranja.

Palestinski islamistički pokret Hamas preuzeo je odgovornost za ispaljivanje "desetka raketa" na Izrael, dodajući da je to odgovor na pogibiju sedmorice njegovih boraca u sukobu s izraelskom vojskom u nedjelju.

Čini se da je nova eskalacija počela u ponedjeljak predvečer kada je raketa iz Pojasa Gaze izravno pogodila izraelski autobus dok su istodobno Izraelci bombardirali palestinsku enklavu, ali ovi događaji nisu dobili jasan nastavak.