Podijeli članak

Indijski biznismen nedavno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora nakon što lažne prijetnje otmice aviona kako bi njegova žena dobila otkaz da mogu provoditi više vremena zajedno.

Birju Salla, 38-godišnji potomak imućne obitelji zlatara sa sjedištem u Mumbaiju, postao je prva osoba osuđena pod indijskim strogim Zakonom protiv otmica iz 2016.

Ironično u čitavoj priči je da on zapravo uopće nije namjeravao oteti avion - sve što je htio je srediti otkaz svojoj voljenoj supruzi kako bi mogao provoditi više vremena s njom, prenosi Oddity Central.

Na sudu Salla je rekao kako je mislio da će zbog skice plana otmice koju je ostavio u avionu Jet Airwaysa zrakoplovna tvrtka zatvoriti poslovanje u Delhiju i otpustiti njegovu mlađu ženu, kako bi se ona bila prisiljena vratiti u Mumbai gdje bi mogli više biti zajedno. Stvari nisu išle po planu...

Njegove nevolje počele su kad se tijekom čestih letova iz Mumbaija u Delhi zaljubio u rukovoditeljicu brige o putnicima. Započeli su svoju vezu 2017. godine no biznismen je ubrzo postao frustriran time što su toliko malo vremena provodili zajedno.

Osjećao je kako na putu njihovoj ljubavi stoji njezin posao pa se u srpnju 2017. u tajnosti udao za nju - iako je već bio oženjen i ima dvoje djece. Tad ju je pitao hoće li se preseliti u Mumbai no ona je odbila i tad je navodno nastao glupi plan o otpuštanju.

Tužitelji su sudu priopćili su kako je Salla u listopadu 2017. godine na papiru formata A4 otisnuo prijetnju otmice i ostavio je u zahodu zrakoplova Jet Airwaysa koji je letio iz Mumbaija za Delhi, prenosi Index.hr.
 


Nakon što je posada leta otkrila poruku, kontaktirali su pilote koji su hitno sletjeli u Ahmedabad, bojeći se za sigurnost putnika. Analizirajući prijeteću poruku, policija je brzo shvatila da je nešto čudno s njom. Napisano je na jeziku urdu, ali nije imalo puno smisla.

"Allah je velik", pisalo je na kraju poruke, no policija je nakon pretraživanja Birjuovog ureda otkrila da je koristio google translate da prevede s engleskog na urdu kako bi se činilo da su otmičari muslimani.

Da stvari budu još gore za Indijca, snimka s nadzorne kamere u njegovom uredu pokazuje ga kako isprintani papir dira rukavicama kako ne bi ostavio otiske.

Vlasti su otkrile da je on krivac u samo nekoliko dana i on je suočen s dokazima protiv njega priznao krivnju. Od listopada 2017. čekao je suđenje u zatvoru, a nedavno to se i dogodilo. Vjerovali ili ne - dobio je najblažu moguću kaznu, s obzirom na to da strogi zakon koji je Indija donijela 2016. predviđa samo dvije kazne za otmicu ili prijetnju otmice: doživotna kazna u zatvori ili smrtna kazna.
 


"U zatvoru je od listopada 2017. pa mislim da se naviknuo dosad, znao je da će se ovo dogoditi", rekla je njegova odvjetnica Rohit Verma novinarima. "Da barem nije učinio nešto tako glupo."

I njegova druga žena, koja je navodno dobila otkaz u Jet Airwaysu nekoliko mjeseci nakon incidenta, bila je uzrujana viješću da će njezin suprug provesti ostatak života iza rešetaka.

"Napravljena je nepravda. Nikome nije stavio pištolj na glavu", rekla je njezina sestra.