Podijeli članak

Manifestacija 11. Dani kazališta održava se u Vitezu, u organizaciji Gradskog kazališta mladih (GKM), a do sredine listopada publika ima priliku pogledati ukupno 12 predstava u izvedbi amaterskih kazališta iz BiH, Hrvatske i Srbije.
 
Voditelj GKM-a Vitez Ivan Sajević kazao je Feni da na Danima kazališta sudjeluje devet kazališnih skupina iz regije koje će se predstaviti s nagrađivanim predstavama.
 
- Na Danima kazališta imamo najbolja amaterska kazališta u regiji, koja su osvajala nagrade za najbolje predstave. Nastojimo našoj publici ponuditi širok spektar žanrova, tako da imamo predstave koje, recimo, progovaraju o nasilju, zatim dječje predstave, komedije i drame. Cilj nam je da naša kazališna dvorana progovori o svim temama - ističe Sajević.
 
Naglasivši da je GKM proteklih godina, u gradu bez kazališne tradicije, uspio pokrenuti kazališnu scenu, Sajević je istaknuo da na predstave u Vitezu danas dolaze kompletne obitelji.
 
- Bili smo jako tvrdoglavi i uporni, usprkos svemu. Nije bilo lako, ali uspjeli smo doći do toga da danas imamo punu dvoranu te da svaka naša premijera privuče više od 400 ljudi - naglasio je on.
 
Kako je kazao, Dani kazališta, kao i GKM, opstaju unatoč skromnim financijskim uvjetima, a zahvaljujući entuzijazmu i naporima članova Kazališta u Vitezu.
 
- Iako to nisu neka basnoslovna sredstva, svake godine imamo potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta. U zadnje tri - četiri godine gotovo da nemamo nikakvu potporu Općine Vitez, ali se nekako krpimo i funkcioniramo. Međutim, bez te ljubavi i energije svih članova, bilo bi nemoguće opstati - ocijenio je.
 
Sajević ističe da je uvjeren kako GKM u Vitezu očekuje svijetla budućnost, o čemu svjedoči glumački ansambl od stotinjak članova te sve veći broj mladih koji se žele okušati na kazališnim daskama.