Podijeli članak

Na današnji dan prije 33 godine za Sarajevo je vezan jedan od najznačajnijih datuma u povijesti, ne samo našeg glavnog grada, nego i BiH. Naime, na današnji dan otvorene su Zimske olimpijske igre.

Sarajevo je 8. veljače 1984. godine postalo centar svjetskih i medijskih zanimanja. Ugostilo je najbolje svjetske natjecatelje u zimskim sportovima.

Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Ateni je odabrao Sarajevo za organizatora XIV. Zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji su bili japanski Sapporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Faluna i Göteborga.
 

U organizaciju su utrošena velika sredstva. Pripreme koje su trajale godinama, pored dobro organiziranih Igara, kao rezultat imaju izgrađene prometnice, hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina) tako i u gradu, sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski-liftovi...

Olimpijada je održana od 8. do 19. veljače. U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), piše Historija.ba.

Na ovim Igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta. U Sarajevo je stigao rekordan broj sudionika (preko 2.500). Sarajevo je otvorilo vrata i poželilo dobrodošlicu svima!

Otvaranje XIV. Zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60.000 Sarajlija, na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi preko TV ekrana. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić.

Igre su među usudionika, a i među gledateljima ostale u vrlo dobrom sjećanju. Domaćinima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrenu medalju u veleslalomu - prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama. Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile s transparentima na kojima je pisalo "Više volimo našeg Jureka, nego domaćeg bureka", ili kraće "Volimo Jureka, više od bureka".
 

Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili sudionici u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju. Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. stoljeća.

Na ceremoniji zatvaranja 19. veljače tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaran rekao je kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj povijesti.

- Doviđenja, drago Sarajevo - bile su riječi Juana Antonia Samarana.

Olimpijski duh još živi u ovom gradu i njegovim stanovnicima, usprkos generacijskim smjenama. Zimske olimpijske igre su sigurno jedna od najboljih stvari koje su se dogodile gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini.