Podijeli članak

Na tržištu BiH pronađene su dvije hodalice i romobil čija upotreba predstavlja ozbiljan rizik od povreda za djecu, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Riječ je o hodalicama "ES Robot" i "Minija" (Miniya) iz Turske, te romobil "DJ-06255" iz Kine. Uvoznik sva tri proizvoda je sarajevska tvrtka "Mars 97".

Iz Agencije navode da je uvoznik poduzeo dobrovoljne mjere povlačenja ovih proizvoda sa tržišta, a potrošačima koji su kupili neki od proizvoda preporučuje se da ga prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u prodavnicu gdje je kupljen.

Hodalice nisu stabilne i mogu se prevrnuti, ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve propisane određenim standardom, a uputstvo za upotrebu i informacije na pakovanju nisu napisane na jednom od službenih jezika u BiH.

Kod romobila je došlo do trajnih deformacija, pucanja plastičnih dijelova i napuknuća cijevi upravljača, prečnik prednjih točkova znatno je manji od propisanih 120 milimatara, prečnik krajeva ručki upravljača manji je od propisanih 40 milimatara, a ne ispunjava ni sigurnosne zahtjeve.

Uputstvo za upotrebu romobila nije napisano ni na jednom jeziku koji se koriste u BiH, navedeno je u priopćenju.