Podijeli članak

Na azijskim burzama se oprezno trgovalo, jer iako je posustala potraga investitora za sigurnijim klasama imovine, i dalje su prisutne zabrinutosti oko izgleda za globalni rast, što sprječava snažniji oporavak dioničkih tržišta.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanski oko 7.30 sati bio je u plusu 0,17 posto.

Istodobno, tokijski Nikkei bio je u minusu 0,11 posto, na 20.388 bodova. Oslabjeli su i svi ostali indeksi najvažnijih azijskih burzi, izuzev australskog, koji je ojačao 0,22 posto.  

Raspoloženje je i dalje loše, kažu analitičari, jer podatak o usporavanju američke proizvodne aktivnosti u svibnju potiče nervozu oko izgleda za rast najvećeg svjetskog gospodarstva. Investitori također prate daljnji razvoj situacije oko američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Na deviznim tržištima tečaj eura nastavio je rasti prema dolaru - jutros je ojačao 0,8 posto rasta na 1,1262 dolara, najvišu razinu od sredine svibnja.

Europska valuta zasad očito ima podršku investitora, no analitičari su oprezniji glede njezinih dugoročnih izgleda. "Uzimajući u obzir veliku povezanost gospodarstva eurozone i Kine, euro je jedna od valuta koja bi bila među najpogođenijima dogodi li se gospodarski pad u Kini, a što je rizik povezan s eskalacijom američko-kineskog trgovinskog rata", smatra Junici Ishikawa, valutni strateg pri IG Securitiesu.

Tečaj dolara oslabio

Istodobno, tečaj dolara oslabio je 0,1 posto prema jenu, na 107,98 jena, a tijekom jutra dotaknuo je i 107,86 jena, najnižu razinu od početka siječnja.

Dolarov indeks, koji prati kretanje tečaja američke valute prema košarici najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,6 posto, na 97.153 bodova.

"Snaga dolara kopni jer je neočekivani pad prinosa po američkim obveznicama teško ignorirati", smatra Yukio Ishizuki, strateg pri Daiwa Securitiesu, prenosi Hina.

Prinosi po obveznicama oštro padaju, dok im cijene rastu jer investitori ulijevaju svoj kapital u sigurne državne vrijednosne papire zbog eskalacije trgovinskih napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstva.

Prinos po američkim 10-godišnjim državnim obveznicama, naime, pao je na najnižu razinu još od rujna 2017., nadomak je dva posto, a to je razina na kojoj je, po riječima predsjednika Feda u St. Louisu Jamesa Bullarda, moguće smanjivanje kamatnih stopa, s obzirom na rizik koji za gospodarski rast predstavljaju globalne trgovinske napetosti.

Cijene nafte, pak, u utorak su se ponešto oporavile, nakon pada dan ranije. Na američkom tržištu barel nafte poskupio je 0,3 posto, na 53,4 dolara, a u Londonu za 0,18 posto, na 61,39 dolara.