Podijeli članak

Zajednički koncert Muzičke škole I. i II. stupnja i Glazbene škole Ivana pl. Zajca Mostar održan je večeras ispred zgrade nekadašnje Muzičke škole na Trgu Musala, a tom prilikom je rečeno kako postoje uvjeti za ujedinjenje ovih škola ali da je potreban mali politički napor kako bi se sve to i dovršilo.

Na zajedničkom koncertu nastupilo je preko pedeset učenika spomenutih škola, koji su na kraju izveli Beethovenovu "Odu radosti".

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton istakao je uoči koncerta kako je ovo poseban događaj zato što govori o potencijalu koji BiH ima te o izazovu kao što je ujedinjavanje škola.

Međutim, kazao je Berton, potencijal ove zemlje se ne može ostvariti ako postoje političke prepreke.

- Misija dijeli mišljenje da ne postoje stvarna prepreka, osim političke, da se ovim učenicima omogući da pohađaju suvremenu muzičku školu, a ujedinjena škola bi, također, značila učinkovitije korištenje ljudskih i financijskih resursa - kazao je Berton.

Dodao je kako smatra da postoje uvjeti za ujedinjenje ove škole, ali da je za sve to potreban mali politički napor.

Zahvalio je turskoj i hrvatskoj ambasadi, koje su, kako je kazao, doprinijele ovom projektu te apelirao na sve političke lidere, uključujući kantonalnu i gradsku upravu, da završe ovaj proces i da omoguće djeci da imaju kvalitetnu i modernu muzičku školu.
 

 Turski ambasador u BiH Haldun Koç ocijenio je kako je veoma važno održati multietničnost u Mostaru.

- Također mislimo da je obrazovanje veoma važno i za pomirenje i održivi mir i vjerujemo da će kulturne aktivnost stvoriti jednu sredinu koja će unaprijediti dijalog i dobre veze među ljudima – kazao je ambasador.

Po njegovim riječima, obnovljena Muzička škola okupit će mlade umjetnike oko univerzalnog jezika – glazbe.

 Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić podsjetio je sve nazočne da je Grad Mostar osnivač i vlasnik obje škole te da je njihova obveza da održe koncert na kraju školske godine kako bi se vidjeli rezultati njihovog rada.  

Naglasio je i kako Grad Mostar podržava ovaj zajednički koncert kao "umjetnički čin, vrijedan našeg divljenja".  

Po riječima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ-a Rašida Hadžovića, svima je želja da se početkom školske 2020./2021, godine uđe u novu, rekonstruiranu zgradu Muzičke škole  i da djeca i nastavnici imaju kvalitetne uvjete za rad.

Dodao je kako je Ministarstvo završilo zajednički nastavni plan i program te da se još samo čeka mišljenje Zavoda za školstvo.

- Po završetku tog koraka, trebalo bi krenuti u rekonstrukciju same zgrade, dodao je ministar.

 Izrazio je nadu kako ne bi trebalo biti problema ni oko preuzimanja osnivačkih prava, koje bi, po njegovim riječima, privremeno mogla preuzeti i Vlada HNŽ dok se ne formira Gradsko vijeće Mostara.

- Svima je nama cilj da imamo kvalitetne uvjete, da naša djeca budu najbolja u regionu, a čvrsto vjerujem da će neko od ove djece biti i svjetski umjetnik poznatog glasa - poručio je ministar.

 Zajednički koncert mostarskih muzičkih škola organizirala je Misija OSCE-a u BiH, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona i Gradom Mostarom. (Fena)