Podijeli članak

Tagovi

Šef Tesla Motorsa, poduzetnik Elon Musk, na Twitteru je obećao 100 milijuna dolara nagrade za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljičnog dioksida.

"Doniram 100 milijuna dolara nagrade za najbolju tehnologiju za hvatanje ugljika", napisao je Musk, nakon čega je uslijedio drugi tvit u kojem je obećao više detalja idući tjedan.

Suosnivač tvrtke PayPal, koju je prodao, Musk danas vodi neke od najfuturističkijih kompanija na svijetu. Osim Tesle, na čelu je kompanija SpaceX i Neuralink, start-upa koji se bavi povezivanjem mozga s računalima.

Biden: Ubrzat ćemo hvatanje ugljika

Hvatanje emisija koje zagrijavaju planetu postaje kritični dio mnogih planova u borbi protiv klimatskih promjena, ali do danas je postignut vrlo mali napredak u tehnologiji, s naporima usmjerenim na smanjenje emisija, a ne na uklanjanje ugljika iz zraka.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila je krajem prošle godine da je potreban nagli porast u primjeni tehnologije za hvatanje ugljika ako zemlje žele postići ciljeve neto emisije plinova na nulu.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je ubrzati razvoj tehnologije hvatanja ugljika kao dio svog opsežnog plana za borbu protiv klimatskih promjena.