Podijeli članak

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske reagiralo je večeras na vijest o nezakonitom deportiranju dvojice nigerijskih studenata u BiH. Oni tvrde kako ne znaju kako su Nigerijci završili u BiH, istovremeno iznoseći sumnje o njihovom boravku u Hrvatskoj.

Osamnaestogodišnjaci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu su za bosanskohercegovački portal Žurnal ispričali kako ih je hrvatska policija deportirala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante unatoč činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama. Dvojica nigerijskih studenata su sudjelovala na stolnoteniskom turniru u Puli, što potvrđuju i službeni rezultati tog natjecanja.

Hrvatska policija potvrdila je da su 12. studenog petorica nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre sudjelovali na sportskom natjecanju, te da su voditelj i jedan sudionik natjecanja legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačke Zračne luke, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za ostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema zabilježen legalan izlaz iz Hrvatske.

- Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. studenog prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. studenog odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH - kazala je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.