Podijeli članak

Plodovi mušmule dozrijevaju za jelo od druge polovice listopada do kraja prosinca, što ovisi o sorti, vremenu berbe i načinu čuvanja. Poslije smrzavanja plodovi postaju ukusniji za jelo.
 
Čak i u studenom možemo uživati u zdravim namirnicama iz prirode koje će nam pomoći da se pripremimo za hladne zimske dane.
 
Rogač (Ceratonia siliqua) krupno je stablo koje raste na sredozemnom području, a doseže visinu i do 20 metara. Pripravci od rogača rabe se za liječenje proljeva, probavnih smetnji i žgaravice. Rogačevo se brašno miješa sa sjemenkama suncokreta i rižinim brašnom kako bi se dobio dovoljno blag pripravak koji može liječiti proljev kod male djece. Rogač pomaže i smirivanju nadraženosti crijeva. Sluz i smola također su se upotrebljavali za liječenje povraćanja, i to u blagim preparatima koji su odgovarali i djeci i trudnicama. Istraživanja pokazuju kako rogač može poboljšati razinu lipida kod ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom, piše 24sata.
 
Mandarina je također vrlo ukusna i zdrava namirnica. Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine. Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala koji ugrožavaju zdrave stanice. Pospješuje zacjeljivanje rana te pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripe. Sadržaj vlakna u jednoj mandarini je osam posto dnevne preporučene vrijednosti.
 
Najveća prednost prehrane bogate topivim vlaknima je snižavanje lošeg kolesterola u krvi. Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sustava, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tijela. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osjet gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima. Uza sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.
Eterično ulje mandarine koje se dobiva iz kore služi za masažu, osvježavanje prostora i pripremu ljekovitih kupki za djecu jer blagotvorno djeluje na prekomjerno uzbuđenje, hiperaktivnost i stres kod djece. U kupelj se ukapa 1-2 kapi eteričnog ulja i jedna žličica sojina ulja. U narodnoj medicini koriste se i drugi pripravci od kore mandarine.
 
ZDRAVI RECEPTI:
 
Liker od mandarine
 
Priprema se u staklenkama koje trebaju odstajati na toplome mjestu oko mjesec dana. Od količine mandarina koje ste namijenili za liker, dvije trećine dobro ogulite, a od jedne trećine istisnite sok. U staklenku složite red kriški mandarina, pospite šećerom (na 1 mandarinu stavlja se od 1 do 1,5 velike žlice šećera). Kad ste iskoristili sve mandarine, zalijte ih sokom koji ste dobili od preostale trećine. Do vrha staklenke dolijte rakiju ili votku. Držite na toplome mjesec dana i povremeno protresite kako bi se šećer otopio. Mandarine će izbijati na vrh tekućine pa možete prije zatvaranja staklenke staviti ukrižene drvene štapiće na vrh kako bi to spriječili. Nakon mjesec dana procijedite liker i spremite ga u boce. Najukusniji je dobro rashlađen.
 
Čajne mješavine
 
Sušene kore mandarine možete miješati i s drugim čajevima, a najbolje se slaže s crnim čajem. Ova kombinacija crnog čaja i korice citrusa, prema nekim istraživanjima, snižava rizik od raka kože za 70 posto.
 
Kod prehlada su efikasne i inhalacije sa sušenom korom mandarina. Ubacite žličicu sušene kore u posudu i prelijte kipućom vodom. Paru udišite 10-ak minuta.
 
Kolesterol
 
Svako jutro na prazan želudac možete uzeti jednu malu žlicu usitnjenog rogača i progutati. On će tako skupiti višak masnoće, koju će kasnije izbaciti kroz stolicu.
 
Za najmlađe
 
Rogač je siguran i za liječenje proljeva kod dojenčadi, a pomaže i kod drugih tegoba koje mogu pogoditi malu djecu, bilo da se radi o dispepsiji ili enteritisu. Zbog svojeg sastava pogodan je za dojenčad od šest mjeseci. Mnogi ga roditelji daju bebama za žvakanje kad im počnu rastu zubići.
 
Protiv proljeva
 
Pomiješajte 20-30 grama rogačeva brašna s malo mlijeka i brašna te uzimajte kod proljeva.
 
Dijabetes
 
Kako može regulirati razinu šećera u krvi, može se koristiti i kao pomoć u liječenju dijabetesa. Nakon obroka s visokim glikemijskim indeksom, rogač će sniziti povišene vrijednosti šećera.
 
Džem od smokve s rogačem
 
Na kilogram smokava dodate 350 g šećera, 50 g mljevenog rogača, 300 g šljiva, 1 manji limun i 300 ml vode. Smokve i šljive operite te prepolovite pa spojite s vodom i kuhajte uz dodatak limunova soka oko 30 minuta. Usitnite kuhane smokve i šljive pa spojite šećer i mljeveni rogač te nastavite kuhati uz povremeno miješanje oko 45 minuta, a po želji do 20 minuta dulje, da džem bude još čvršći.
 
Čaj od mušmula
 
Potrebna vam je 1 jušna žlica usitnjenih svježih zelenih plodova i 2 dl vode. Vrućom vodom prelijte mušmule, poklopite i nakon 1 sata procijedite. Pijte od 2 do 3 šalice čaja protiv proljeva, a protiv krvarenja zubnog mesa grgljajte i ispirite usnu šupljinu više puta dnevno.
 
Kompot
 
Sastojci: 1 kg mušmula, 200 g meda, 1 limun (sok), 1 mahuna vanilije, 0,1 dl ruma
 
Priprema: Poluzrele mušmule oprati, očistiti, tj. oljuštiti, isjeći na 1/2 ili 1/4 (ovisno o veličini), posuti sokom od limuna i 15 minuta ostaviti da odstoji. Preliti hladnom vodom, staviti da se kuha 5-7 minuta, dodati med i vaniliju te kuhati još 5 minuta. Vrući kompot sipati u sterilne teglice (ostaviti za prst do vrha), zaliti 1 čajnom žlicom ruma i zatvoriti hermetičkim zatvaračima ili duplim celofanom. Teglice umotati u kuhinjske krpe, spustiti u kipuću vodu (voda dolazi do 2/3 tegle), smanjiti temperaturu (srednja) i kuhati još 15 minuta. Izvaditi, obrisati, uviti u deblju tkaninu i do sljedećeg dana ostaviti. Do upotrebe ostaviti na hladno mjesto (u podrum).