Podijeli članak

Ansambl Mostarskog teatra mladih (MTM) večeras će u Domu omladine u Banja Luci u 18 sati izvesti predstavu "Ptice" po Aristofanu. 

 Predstava je nastala u omladinskom glumačkom kampu "Ptice", koji je u Kotor Varoši održan od 25. do 31. listopada u okviru projekta "Ljubav prema glumi - ljubav prema ljudima", koji Dom kulture "Miroslav Miro Pejović" realizira uz potporu Veleposlanstva SAD u Bosni i Hercegovini.

 Tekst Aristofanove komedije "Ptice" za ovu priliku adaptirao je Velimir Dragoljević, a polaznici kampa - mladi glumci pripremali su pod stručnim nadzorom režisera Novice Bogdanovića.

 "Predstava počiva na duhovitim i ironičnim metaforama i simbolima utopije, te na scenskim prizorima radikalnog eskapizma, kao bijega od tegobne društvene realnosti", istaknuo je Dragoljević.

 Mješoviti ansambl mladih iz BiH, sastavljen od polaznika kampa iz Kotor Varoši, Banja Luke, Mostara, Jajca, Zenice i Nove Bile, kroz igru ptica i njihovih krila postigao je željenu metaforu.

 "Isto kao što su ljudi oduvijek imali potrebu da savladaju nešto važno, tako smo i mi gradili na sceni novu savremenu priču, kroz paralelu između plesa i ptica", naglasio je Dragoljević.

 Bit će ovo četvrta izvedba ove predstave u kojoj igra preko 30 mladih glumaca, priopćili su iz MTM-a.