Podijeli članak

Visoka temperatura, glavobolja, grlobolja, kašalj i malaksalost glavni su simptomi zimske sezonske bolesti – gripe. Radi se o akutnoj infekciji dišnog sustava koja se od uobičajenih virusnih infekcija dišnih puteva razlikuje po naglom početku i razvoju simptoma bolesti.

S obzirom da sezona gripe dolazi s hladnijim danima koji su u Hercegovini sve učestaliji u ovo doba godine, i studenti Sveučilišta u Mostaru su za treci.ba  otkrili neke svoje načine prevencije gripe te jesu li skloni redovitom cijepljenju.

Student četvrte godine Medicinskog fakulteta Dario Vučić kaže kako se dosad nikad nije cijepio prvenstveno zato što ne pripada rizičnim skupinama kao što su djeca i starije osobe.

-Jedina preventiva protiv gripe mi je redovito prakticiranje higijene ruku i izbjegavanje kontakta s osobama koje su već obolile od gripe“, izjavio je Dario za treci.ba.

Gripa je kozmopolitska bolest i danas se još jedino ona od svih klasičnih zaraznih bolesti pojavljuje u obliku velikih epidemija.

-Nisam se nikad cijepio protiv gripe jer u prošlosti nisam imao zdravstvenih problema, te sam se dugo godina aktivno bavio rukometom što mi je vjerojatno pomoglo u održavanju zdravlja, rekao je Stipe Mandić, student treće godine preddiplomskog Studija građevinarstva na Građevinskom fakultetu.

Kao i prethodni sugovornici, i Mirko Ćutuk, student prve godine diplomskog Studija ekonomije ističe kako se nije cijepio, iako je i sam svjestan da gripa može biti vrlo nezgodna bolest, posebice u vrijeme ispita.
-Radim sve što je u mojoj mogućnosti da izbjegnem gripu – važan mi je unos vitamina i zdrave hrane, ali i izbjegavanje kišnih uvjeta koji su karakteristični za Mostar u ovo doba godine, poručio je Mirko.

Komplikacije koje gripa donosi sa sobom najviše pogađaju rizične skupine ljudi. To su osobe s oslabljenom općom otpornošću te bilo kojim oblikom oštećenja imunološkog sustava. Osim toga, povećan rizik imaju i svi pojedinci stariji od 65 godina i svi bolesnici koji imaju kronične bolesti.

-Budući da je nastupilo godišnje doba kada su prehlade i gripe znatno učestalije, trudim se na mnoge načine izbjeći te bolesti. Nastojim jesti zdravo, prvenstveno mislim na povrće i voće, te tako unijeti dovoljno vitamina u organizam, rekla je Lucijana Bošnjak, studentica prve godine diplomskog Studija psihologije na Filozofskom fakultetu.

Naglasila je i važnost jakog imunološkog sustava, higijene te umjerenog bavljenja tjelesnim aktivnostima. 

-Što se tiče cijepljenja, naravno da nisam protiv toga, ali ipak nastojim prirodnim putem osigurati zdravlje organizma.

Liječnica studentske ambulante Sveučilišta u Mostaru Doris Martinović ističe kako se studenti najčešće javljaju zbog povišene temperature, kašlja ili grlobolje.

-Iako su, ponajprije zbog boravka u zatvorenom prostoru, i studenti podložni gripi, oni ne spadaju u rizičnu kategoriju za koju preporučujemo cijepljenje. Ipak, kao i kod svih uzrasta, cijepljenje se preporučuje studentima koji boluju od kroničnih bolesti poput astme i šećerne bolesti, izjavila je liječnica.

Preporučuje i izbjegavanje zatvorenih prostora, češće pranje ruku te uzimanje dosta vitamina i tekućine.

Marija Sučić/treci.ba