Podijeli članak

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH dogodio se ozbiljan presedan. Jednom činovniku naređeno je da promijeni mišljenje i zatvori oči pred oni što se događa nekoliko mjeseci.

U šturoj informaciji koju je otišla medijima nakon jučerašnje sjednice Vlade Federacije BiH stoji kako nije prihvaćen izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o aktivnostima i rezultatima vezanim za analizu mulja s postrojenja otpadnih voda u Mostaru te da je direktoru zavoda Esadu Bukalu naloženo da se obrati Parlamentu Federacije BiH i izda priopćenje za javnost kako bi pojasnio da Zavod nije radio mjerenje prisustva piralena, kao i sve ostale propuste koji su pratili ove aktivnosti, piše Klix.ba.

I pored dokumenata koji mjesecima kruže medijima i koje nitko nije opovrgnuo, Bukalo je, navodno, priznao na sjednici Vlade FBiH da zavod uopće nije mjerio prisustvo piralena u otpadnim vodama u Mostaru.

Zastupnik Demokratske fronte u Federalnom parlamentu Ahmed Džubur ovaj postupak Vlade okarakterizirao je kao "skandaloznu uvertiru pred kadrovsku egzekuciju Bukala".

"Postupanjem Vlade Federacije BiH je 'afera piralen' poprimila skandalozne i od završetka rata nezabilježene metode djelovanja. Javnost se s pravom pita zašto se urgentno pokušava sakriti istina i zataškati afera pet dana prije njenog razmatranja na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije", kazao je Džubur.

Dodaje kako je onoga momenta kada je otpadni mulj s mostarskih prečistača dospio u laboratorij Federalnog agroekološkog zavoda u Sarajevu njegov direktor mogao sa sigurnošću računati da će ga stići minimalno jedna od dvije kazne.

"Ili božja ili ovozemaljska, utjelovljena u liku i (ne)djelu Vlade Federacije BiH... Kao dugogodišnji direktor kome je do zaslužene penzije ostala još jedna godina dana je savršeno svjestan da neusvajanje Izvještaja o radu Federalnog agroekološkog zavoda znači uvertiru pred kadrovsku egzekuciju koju će obaviti Vlada Federacije ", smatra zastupnik Demokratske fronte.

Džubur podsjeća kako je Ejub Trako, pomoćnik direktora Federalnog zavoda za pedologiju i melioraciju, potvrdio medijima krajem svibnja da je analiza mulja, urađena 13. ožujka, pokazala enormno prisustvo PCB-a. Riječ je o opasnom otrovu piralenu, koji je u Europi zabranjen još 2001. godine. Vrijednosti PCB-a, tada su bile po Zavodu, čak sedam puta veće od dozvoljenih.

Ovaj otpadni mulj je u količini od najmanje nekoliko tona otpremljen i deponiran na Regionalnu deponiju Uborak koja je poznata kao masovno utočište medicinskog otpada te nebrojenih eutanaziranih pasa i domaćih životinja oboljelih od najtežih zaraznih oboljenja.