Podijeli članak

Vrijeme idućih dana bit će općenito suho i veoma hladno uz sunčana razdoblja, posebno po noći i jutra. 

Slabo snijega sutra ću još biti ponegdje na sjeveru i Gorskom dijelu Hercegovine zatim na srednjem, istočnom i sjeveroistočnom dijelu Bosne.

U Bosni se jutarnje temperature kreću od -13C do -2C, lokalno ponegdje u subotu i nedjelju ujutro i do -15C, dok bi se najviše dnevne temperature trebale kreću uglavnom od -8C do -1C.

U Hercegovini se jutarnje temperature uglavnom kreću od -7C do 3C u subotu i nedjelju ujutro od -10C do 2C.

Najviše dnevne uglavnom od -4C do 4C.

Meteorolog Zoran Zadro objasnio je da su posljednjih nekoliko zima pokazale “zube”, ali ne posvuda ako se gleda regionalno.

"Recimo prošle zime smo imali relativno kasni dolazak zahlađenja koje je tijekom veljače najviše snijega donijele gorskim dijelovima Hrvatske i zapadne Bosne. Ovaj dio regije, pogotovo istok prošla zima je bila relativno slaba", objašnjava Zadro. 

Navodi kako smo već pretprošle zime imali iskustva s velikim hladnoćama, misleći na siječanj 2017.

"Što se tiče ostatka zime vjerojatno ćemo imati još jedno razdoblje zahlađenja koja će biti praćena povremenim oborinama, ponajprije se to odnosi na razdoblje između 20. siječnja i polovice veljače", objašnjava meteorolog.

Pri tome bi nerijetko mogle je pasti veće količine oborina.

"Također bi ponovno postojala opcija da snijega bude u velikom dijelu Bosna i Hercegovine".

Što se tiče situacija koje su dovele do ekstremni količina snijega u Austriji i Švicarskoj tu je glavni krivac zagrijavanje u stratosferi koje je bilo relativno jako i dogodilo se krajem 12. mjeseca.

"To zagrijavanje u stratosferi omogućava usporavanje i pucanje polarnog vrtloga koji je stacionirano oko Arktika. U sklopu toga dolazi do jačanja anticiklona u tim područjima koje se stručno nazivaju sjeverne anticiklonalne blokade koje guraju te jezgre golemih količina polarnog zraka u niže geografske širine", navodi Zadro.

Pri tome kad taj polarni zrak dođe u doticaj sa Sredozemljem dolazi do stvaranja snažnih ciklona, koje mogu kako Alpskim zemljama i srednjoj grupi tako i velikom dijelu Balkana donijeti nerijetko obilne kako kišne tako i snježne oborine.

"Nisu ovo situacije koje se i prija nisu događale, ništa ovo nije čudno, no jest opasno", kaže Zadro za Pogled.ba.

Zadro upozorava i na pojačanu aktivnost vulkana i izbačene silne čestice pepela u stratosferu zatim slabiju sunčevu aktivnost o kojima je mnogo puta pisao da bi mogle imati svoje posljedice na sjevernoj polutki.

"Dakle kada se sve sabere imati ćemo vjerojatno hladniju u zimu nego je uobičajeno za doba godine. O tome sam u sezonskim prognozama za ovu zimu još od listopada 2018. godine već pisao", naglasivši da bi Alpska područja mogla imati znatne snježne oborine. 

Pogled.ba