Podijeli članak

Mostarski neovisni meteorolog, prof. Zoran Zadro, još je u subotu gotovo jedini u cijeloj regiji predvidio ovakav vremenski scenarij, upozoravajući stanovništvo da još ne sklanjaju zimsku opremu sa svojih vozila i iz ormara, a Pogled.ba donosi i njegova najnovija večerašnja predviđanja: 

- Kada je u pitanju Mostar, noć na srijedu očekuje nas jače pogoršanje vremena, uz kišu, pljuskove i grmljavinu.
U okolnom gorju se očekuje snijeg. Sljedećih dana očekuje se uglavnom suho i stabilno vrijeme uz umjerenu oblačnost.
Postoji mogućnost da još bude kratkotrajne slabe kiše. U okolnom višem gorskom području, ponajprije sjevernije od grada, uz dosta oblaka, moguću su naleti susnježice i snijega. Očekuje se neprimjereno hladno vrijeme s obzirom na doba godine, osobito noću i ujutro. Zapuhat će umjerena do jaka bura i istočni vjetar. U subotu računamo na sunčano vrijeme, uz dosta hladno jutro, kada u okolici Mostara i postoji rizik za slab mraz. U nedjelju se očekuje novo naoblačenje s kišom, u okolnom gorju i snijegom. Jutarnje temperature su od 6C do 10C. Između petka i nedjelje od 2C do 6C.
Najviše dnevne uglavnom od 10C do 15C. Uz buru će osjećaj hladnijeg vremena biti još više izražen
- pojasnio je prof. Zoran Zadro.

Promjenjivo i neprimjereno hladno vrijeme za doba godine nastavit će se u Bosni i na sjeveru Hercegovine, gdje se povremeno očekuju veće oborine.

- U gorju će padati obilniji snijeg, u nizinama kiša. Međutim snježna granica se može spustiti i do nizina, osobito zapada, jugozapada, središnjeg i istočnog dijela Bosne. Večeras, noćas i sutra susnježica i snijeg ne smiju iznenaditi ni u područja do 400 metara nadmorske visine sjevernog dijela Hercegovine. Više suha i stabilna vremena sljedećih dana očekuje se na jugu i jugoistoku Hercegovine, iako će lokalno postojati uvjeti za slabu kišu. U Bosni će zapuhati umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Povremeno su na sjeveru, sjeveroistoku, i sjeverozapadu zemlje mogući olujni udari vjetra iduća dva dana. U Hercegovini će zapuhati umjerena do jaka bura i istočni vjetar.
Najnovije prognoze četiri tjedna unaprijed jednostavno ne "vide" jače izraženo osjetno zatopljenje. Promjenjivo i neprimjereno hladnije vrijeme nastavlja se najmanje do početka 5. mjeseca. Pri tome će ponovno biti lokalno obilnih oborina.
Slika Europe podsjeća kao da se radi o siječnju, a ne travnju. Nadam se da će za pet dana doći do kakve takve promjene u prognozama. Ovo što modeli pokazuju je doista nevjerojatno, ovako dugačko razdoblje hladnijeg vremena od prosjeka za naše podneblje
- ističe prof. Zadro.

Prema njegovim riječima, u Bosni će prevladavati jutarnje tempetature od 0C do 6C, između petka i nedjelje od -4C do 5C, a najviše dnevne od 0C do 8C, u gorju se očekuju malo niže vrijednosti temperatura.
S druge strane, u Hercegovini će se jutarnje temperature kretati od 1C do 10C, između četvrtka i nedjelje od -3C do 7C, a najviše dnevne uglavnom od 5C do 16C.

- Nije ovdje problematično samo zahlađenje i mraz, nego i oborine, koje lokalno mogu donijeti probleme. Pogotovo u zonama manjih vodotoka, Srbije, sjevera Crne Gore, Kosovo, Bosna, zapad Makedonije i u Albaniji.
Naravno radi se o lokalnim plavljenjima, a i neće svako područje biti jednako pogođeno.
Prostori koji dobiju ogromne količine kiše u kratkom vremenskom razdoblju mogu očekivati ovakve probleme. Odmah da kažem, ne očekuju se plavljenja velikih razmjera! Međutim, treba pratiti stanje i s obilnim snijegom, koji će pasti na planinskim područjima regije do vikenda. Svakakvi se scenariji tu mogu izroditi ako bi se promjenjivo i osjetno toplije vrijeme nastavilo u idućem mjesecu
- zaključuje neovisni mostarski meteorolog Zoran Zadro. 

Promjena vremena tek je započela, a već stižu problemi, osobito za poljoprivrednike! BiH - novi snijeg, Srbija - obilna kiša, Hrvatska - olujni udari. Ovako su pojedini građeni preko društvenih mreža komentirali (ne)vrijeme, navodeći da je nevjerojatna činjenica da su regionalni državni zavodi očekivali samo "svježije vrijeme ".

Tek danas se upozorava na mraz! Isto tako pojedini TV prognostičari spominjali su da je ovo samo "svježije vrijeme s obzirom na iznadprosječnu toplinu koja je vladala". Isto tako je nevjerojatno da nitko ne spominje vrijeme hladnije od prosjeka. Jer, ovo je 'debelo' hladnije od prosjeka, i puno je neobičnije za ovo doba godine u odnosu na toplinu koja je sinonim za proljeće. Evo, vidimo kako po "ovoj svježini" prijeti mraz, i snijeg se spusta sve niže. I na kraju ova "svježina " donijet će, nažalost, goleme štete. Međutim, kad krene jače zatopljenje, opet će se spominjati silni "toplinski rekordi" koji su izmišljeni, naravno. I to sve što se povode fiktivnom teorijom globalnog zagrijavanja, upravo to i samo vrijeme potvrđuje-  stoji u komentaru jednog građanina.

R.Soldo
 
 


Večerašnji snijeg izazvao prometni kaos usred Sarajeva, ali i na poljoprivrednim dobrima: