Podijeli članak

U okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“, održana je još jedna u nizu promocija. Ovaj put, riječ je o promociji knjige „Mostarski kuhar, hrana za dušu i tijelo“, autorice Amele Rebac koja je upriličena u Centru za kulturu Mostar, a u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar.

„Ovo prvenstveno jeste kuhar, ali on je priča o Mostaru. Ja zapravo promoviram Mostar kao najveću demokratsku instituciju i susjedstvo u Mostaru i na Balkanu. Iz razloga, kako prije tako i danas, doduše ne istim intenzitetom, kroz mahale, niz solitere međusobno se proba hrana, da se nekome nešto ponudi, drugačije ili bolje. Ovo je priča o jednom divnom odrastanju u Cernici, kvartu moje majkice (nene/bake), s puno susjeda koji su davali sve od sebe da živimo ugodno i lijepo. Utiske sam, takoreći, 'kupila' iz djetinjstva. Ono što me jako privuklo kuharu jeste i zajednička veza između svih građana Mostara, bilo da su oni katolici, pravoslavci, jevreji ili druge vjeroispovijesti. Mi svi kuhamo istu kuhinju. Jako sam sretna, zato što je ovo vrsta pobratimstva u hrani. Ratovi i razne nevolje kroz Mostar mogu proći, ali to nam nitko ne može pobrkati. “, kazala je autorica Amela Rebac.
Jedan od recenzenata prof. dr Ahmed Džubur,  je istakao da se ne radi samo o knjizi o gastronomiji, o jelima, nego o svemu onome što znači taj istinski ugođaj konzumiranja prave mostarske, autohtone zdrave, prirodne hrane.

„Ovo je knjiga koja treba u budućnosti pokazati što se to sve ovdje pravilo i pravi, ali je ona istovremeno retrospektiva svega onoga  što se dešavalo u prošlosti, ne samo u gastronomiji, već ova knjiga ima i skromnu pretenziju da objedini sve ono što se uz konzumiranje, dobru hranu, dobro druženje prožima. To je u ovom mostarskom specifičnom slučaju i umijeće življenja na ovim prostorima. Budući da je spravljanje jela, druženje, susjedstvo, Cernica, ali i sve druge mostarske mahale imala taj specifikum da se sve odvijalo zajedno u sažimanju ljudi koji su u prijašnja neka sretnija vremena doživljavali i hranu i druženje na drugačiji način. Ova knjiga nije samo prozaičan opis jela s fotografijama, s onim što je namijenjeno da se sačuva od zaborava, nego ona ima jednu izvanrednu dimenziju da pokaže da su se mostarska specifična jela spravljala i ljeti i zimi u posebnim klimatskim uvjetima, gdje su kuće, bašte, hortikulturna rješenja morala da se prilagode hrani, čuvanju jela i pića, pa su kuće i bašte pravljenje na specifičan način. Amela je učinila jednu izvanrednu stvar gdje je sve ovo pokušala i po meni uspjela da objedini na jedan posebno specifičan način.“, kazao je Džubur.

Promociji spomenute knjige nazočio je i profesor emeritus Zdravko Grebo, također u svojstvu jednog od recenzenata.
„Rijetko imam priliku da govorim o ljudima koji su mi u isto vrijeme i dragi i koje poštujem. Amela je sigurno jeste jedna od tih rijetkih. Mislim da ova knjiga zaista ima meta gastronomsko značenje, od geografskih, klimatskih do kulturoloških utjecaja, mislim čak da u doslovnom smislu ima i meta-fizičko značenje. Historiju smo učili kao političku historiju ili povijest. Ozbiljni historičari kažu da prava historija, donedavno se zvala alternativna, jeste ustvari historija svakodnevnog života, u koju ubrajaju živote gradova, modu, kuhinju, sport, cirkus itd. To mnogo više govori i o narodima, vremenu, gradovima, državama, regijama i sl., nego što to govori službena historija. U taj ciklus ubrajam Amelinu knjigu.“, objasnio Grebo.

U knjizi ''Mostarski kuhar, hrana za dušu i tijelo'' se spominju razna jela poput japraka, sogan dolme, raznih kolača, jela od tikava ili smokvi. Pored Džubura i Grebe, recenzenti na promociji bili su Emil Karamatić i Boris Čerkuč. Promociji su nazočili brojni građani Mostara, a autorica je na samom kraju najavila i promociju spomenute knjige u gradu Sarajevu.