Podijeli članak

Dr. Malina Fočić, spec. dermatologije i obiteljske medicine, prateći kroz svoj višegodišnji rad anomalije na tijelu, ustanovila je da Mostarcima pored komaraca, muke zadaje i takozvana "drvena mušica".

Za razliku od komarca koji je glavna ljetna muka, takozvana "drvena mušica" napada tijekom cijele godine, i posljedice su ozbiljnije. Njeni ujedi mogu da izazovu alergijski osip koji svrbi do neizdržljivosti.

Mnogi pacijenti s neobičnim reakcijama na koži, uplašeni od mogućih alergijskih reakcija, infekcija i gušenja, tražili su pomoć ambulante Zalik u Mostaru, točnije doktorice Fočić. Dovoljan je bio pogled na predio trbuha da shvati da je djelo "drvne mušice".

Dr. Fočić, u razgovoru za Faktor, otkriva kako je dosta davno krenula njena spoznaja te promjene, kada su joj dolazili pacijenti s mnogo sitnih ujeda u predjelu trbuha, a koji su se proširili na ostale, uglavnom prekrivene dijelove tijela, što joj je probudilo znatiželju.

U razgovoru s pacijentima otkriva da su svi imali isti podatak, bili su u šupi, podrumu, nosili drva, slagali drva, odnosno bili u direktnom kontaktu s drvetom.

"Jedan dan mi se za pomoć obratila grupa građevinskih radnika. Skinuvši radno odijelo-kombinezon, svi su imali isti problem, mnogo ujeda po trbuhu. Na moje pitanje jesu li bili u kontaktu s drvetom, dobila sam odgovor da su radili na skidanju drvenog krova",  prepričava jedan od događaja. 

Broj pacijenata s istim poteškoćama se nastavio nizati, bez obzira na godišnje doba, ili starost osobe, zbog čega je, kako tvrdi, došla do zaključka da se radi o nekoj "drvenoj mušici".

Međutim, nastavivši promatrati s posebnom pažnjom takve promjene na tijelu, uočava da istu može dovesti u povezanost s osobama koje su boravile na zelenim površinama, baštama i šumama a imaju iste posljedice.

"Isti klinički odraz ima i kod ovih pacijenata. Bolest nije zarazna niti ugrožava život, simptomatski se liječi, ali traje duže proces izlječenja. Uglavnom dajem pacijentima tečni puder i ako svrbi dajem anestezin - govori dr. Fočić, naglasivši kako ista kada napada, za metu ima cijelu porodicu.

Što ih privlači, da li Ph vrijednost kože, osjetljivost ili znoj, nije dokazano, kao ni kako dospijevaju pod odjeću, no sigurno je da Mostarcima prijeti iza svakog ugla.

Dr. Fočić savjetuje da ako dođe do ujeda, na upalu treba staviti hladnu oblogu, ako dođe do jačeg crvenila kože isušivati je treba rekućim puderom, te uzeti antihistaminik ako je neizdrživ svrbež, no nikako češati. S obzirom na visoke temperature, hladan tuš bit će subjektivno olakšanje u svakom slučaju a i benefit što se tiče kože i smanjenja upale. Kao oblogu predlaže i razblaženi jabukov ocat koje odlično izvlači upalu.