Podijeli članak

Na redakcijski mail portala Pogled.ba stiglo je pismo nezadovoljnog građanina Mostara koji upozorava na devastacij zelenih površina u Mostaru.
 
Pismo čitatelja prenosimo u cijelosti bez uredničkih intervencija:
 
JE LI MOŽEMO PASTI NIŽE?
 
NA ADRESI KRALJA PETRA KREŠIMIRA (STARO VELEŽOVO) ISPRED ZGRADE SA 3 ULAZA POSTOJI PARK. PARK JE UZ GLAVNU PROMETNICU PREMA SVEUČILIŠTU I PORED NJEGA DNEVNO PRODJE STOTINE STUDENATA, PROLAZNIKA I STANARA. PARK JE BIO DEVASTIRAN SVE DOK VOLJOM I TRUDOM NEKOLICINE STANARA (MANJEG DJELA STANARA 10%) NIJE MALO PO MALO POPRIMIO SADAŠNJI IZGLED. UNATOČ DOBACIVANJIMA POJEDINIH ,,DOSELJENIKA,,  STANARA KOJI TU ,,ŽIVE,, A KOJI SU TIJEKOM PRVIH RADOVA DOBACIVALI: DA JE TU NAJBOLJE POSADITI KRUMPIR ALI I IGNORIRANJU VELIKE VEĆINE  STANARA (90%), NAVEDENI PROSTOR JE KULTIVIRAN, PODREZANO PODIVLJALO RASLINJE, POSAĐENO JE 10-ak PALMI, LOVOR VIŠNJE I BOROVI OKOLO OGRAĐENOG DJELA ZA KONTEJNERE. SVE JE OGRAĐENO ŽUTOM TRAKOM KAKO SE NE BI UNIŠTILO POSAĐENO UKRASNO BILJE I KAKO SE NE BI BACAO KRUPNI OTPAD.  POTOM  NA SCENU STUPA TRENUTNA KULTURA ŽIVLJENJA U NAŠEM GRADU:
1. VEĆ NEKOLIKO PUTA NAMJERNO SU ISKIDANE ŽUTE TRAKE OKOLO KONTEJNERA
2. KRUPNI OTPAD SE NEKOLIKO PUTA POD OKRILJEM NOĆI ISTOVARAO, UNATOČ NATPISIMA ZABRANE (KAUČI, BETON I PLOČICE SA ZIDOVA, WC ŠKOLJKI SAMO JE DIO ASORITMANA.
3. BACANJE OTPADA OKOLO KONTEJNERA I PO PARKU JE SVAKODNEVNICA.
4. IZVOĐENJE U ŠETNJU I VRŠENJE NUŽDE KUĆNIH LJUBIMACA BEZ KORIŠTENJA VREĆICE ZA KUPLJENJE IZMETA. (,,AKADEMSKI,, OBRAZOVANIH STANARA)
5. A ONDA ŠLAG NA TORTU POD OKRILJEM NOĆI IŠČUPANE I  UKRADENE 2 PALME.
 
JELI MOŽEMO NIŽE PASTI? JESU LI NAM KRIVA KOMUNALNA PODUZEĆA ZATO ŠTO STANARI KOJI OBITAVAJU U ZGRADAMA NEMAJU KULTURU ŽIVLJENJA PA HODAJU STUBIŠTIMA HAUSTORA KOJI NISU OČIŠĆENI MJESECIMA, KOJI  NISU U STANJU PRLJAVU MARAMICU DIGNUTI IZ HAUSTORA, VREĆICU OD SMEĆA IZ TRAVNJAKA ZGRADE U KOJOJ ŽIVE.
 
 A) PRAVITI SE GLUH I SLIJEP POD EGIDOM NETKO ĆE DRUGI TO POČISTITI. 
B) GLUMITI KRKANA I NAMJERNO UNIŠTAVATI NEČIJI TRUD.  
C) VRIJEDNO RADITI ULJEPŠAVATI OKOLINU NA DOBROBIT SVIH STANARA.  ZAJEDNO I SVI POMALO.
 
ODGOVOR LEŽI U SVAKOME OD NAS PONAOSOB, NE U KOMUNALNIM PODUZEĆIMA I GRADONAČELNIKU. 
 
MOSTAR EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE 2024