Podijeli članak

Da su bh. djeca izuzetno talentirana pokazuje i sljedeća priča. Mostarac Goran Popović primljen je na akademiju u New Yorku, nakon što je dobio odbijenicu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Goran je čak dobio i stipendiju koju ova akademija daje samo jednom studentu u generaciji. Kaže, možda se nakon studija i vrati u rodni Mostar.

Goran Popović, 25-godišnji Mostarac, uskoro pakuje kofere za SAD. Tamo će krenuti sa školovanjem za koje u BiH nije ni dobio priliku. Iako je po struci diplimirani profesor engleskog jezika, amaterski se bavi glumom zbog čega je želio profesionalno se ostvariti i u tome polju. Sarajevska akademija ga je prije šest godina odbila, dok mu je američka otvorila svoja vrata, javlja Federalna TV

"Ne možemo Vam reći da ste izgrađeni jer se glumac gradi čitav život, međutim, Vi ste nama pokazali dosta znanja da Vas ne možemo dalje nešto naučiti i ja sam tu bio malo skeptičan jer mislim, što bih ja sada trebao otići na Građevinski fakultet i da mi na Građevinskom fakultetu kažu, a vi ste već inženjer, mi vas nemamo što naučiti", kaže Goran Popović.

Sarajevskoj akademiji je, kaže, ipak, zahvalan, jer da ga nisu odbili, ne bi ni aplicirao na američku akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, a potom u svibnju otišao na audiciju u Stockholmu gdje je i primljen. Ljubav prema glumi rodila se još u djetinjstvu.

"Od šeste godine, možda čak malo i ranije, zato što je moja majka često pravila predstave u kući, lutkarske, obične predstave, ali to su bili više neki skečevi. I tu je dovodila Tonija Pehara Johu koji je danas u Novom Sadu. Tako da je stalno bilo neko kazalište u kući, stalno se, eto, nešto provlačilo. Onda je bio logičan slijed da se okrenemo i ja i moja sestra Nina u tom nekom smjeru", navodi on.

Priliku da uplovi u glumačke vode pružio mu je Mostarski teatar mladih.

Popović danas iza sebe ima odigrane brojne dramske predstave, ali i režije.

"Pitao sam se šta Mostar od kulture nema, odnosno šta još nije vidio u mostarskoj produkciji i shvatio sam da je to mjuzikl forma, i tako sam s 19 godina režirao prvi mjuzikl, adaptaciju Chicago mjuzikla 'Posao, ne i zločin'", kaže Goran.

Sredinom rujna putuje u New York gdje će boraviti dvije godine. Za povratak u BiH nije siguran, ali tu mogućnost još ne isključuje. Ipak, želi se na neki način odužiti gradu u kojemu se ljubav prema glumi rodila.