Podijeli članak

Javna rasprava o Nacrtu zakona o podršci obiteljima s djecom u Federaciji BiH održava se u utorak u Mostaru u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Novi zakon regulira dva osnovna prava - pravo na dječji dodatak i pravo na naknadu porodiljama koje nisu u radnom odnosu, dok bi ostala, takozvana izvedena prava, trebala biti regulirana županijskim zakonima.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurišić kazao je kako su uvjeti za ostvarivanje prava koja su predviđena dosadašnjim zakonskim rješenjem generalno najveće zamjerke.

- Tako ćemo u dogledno vrijeme, nakon provedenih javnih rasprava, vjerojatno morati još jednom razgovarati sa županijama o uvjetima koji su trenutno stavljeni u zakon za ostvarivanje prava na dječji dodatak i novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama - kazao je.

Što se tiče samog zakona Jurišić je kazao da je riječ o socijalnom zakonu koji predviđa socijalne mjere.

- Ključna ideja vodilja je da se kroz ove socijalne mjere dođe do onih najsiromašnijih slojeva stanovništva, odnosno najsiromašnije djece i obitelji - kazao je Jurišić.

Istaknuo je pritom kako je novim zakonom predviđeno i podizanje visine dječjeg dodatka, te bi prosječni dječji dodatak u Federaciji BiH koji sada iznosi 26 maraka, trebao biti 54 marke s tendencijom godišnjeg povećanja.

Komentirajući novi zakon inspektorica socijalne skrbi i zaštite obitelji s djecom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Janja Milinković novinarima je kazala kako je riječ o prvom federalnom zakonu koji je zajedno rađen u suradnji Federalnog ministarstva i svih županijskih ministarstava kako bi se usuglasila ista prava i isti uvjeti na razini Federacije.

- Naravno, ovaj zakon svaka županija može proširiti u skladu sa svojim mogućnostima, odnosno povećati iznos financijskih sredstava. Ono što nam je bio cilj je da napokon izjednačimo i donesemo jedan jedinstveni zakon koji će se na isti način primjenjivati na cijelom području Federacije i da utvrdimo onaj minimum prava koji svatko u Federaciji mora imati - izjavila je Milinković.

Dodala je i to da novi zakon proširuje mogućnost određenom broju korisnika da ostvare svoja prava, što do sada nije bio slučaj, a s druge strane, utvrdit će se dječji dodatak koji će isplaćivati Federacija u iznosu od šest posto prosječne plaće za svako dijete.

Javna rasprava u Mostaru druga je po redu nakon Sarajeva, a istu će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u narednim danima organizirati u Tuzli, Zenici i Bihaću.