Podijeli članak

Prakse u uglednim njemačkim poduzećima i kako do njih. Luka Topić, student strojarstva u Mostaru proveo je 3 mjeseca na praktičnoj obuci u Njemačkoj zahvaljujući Programu stipendija njemačkog gospodarstva za zemlje zapadnog Balkana.

Reci nam nešto o Programu stipendija njemačkog gospodarstva?

Program je pokrenut 2003. od strane Odbora njemačkog gospodarstva za Istočnu Europu (OA) u suradnji s Federalnim ministarstvom gospodarske suradnje i razvoja (BMZ), podržava ga Njemačko društvo za internacionalnu suradnju (GIZ), a realizira OA i Fondacija Zoran Đinđić. U okviru programa stipendija renomirana njemačka poduzeća iz različitih branši kao što su IT, energetika, automobilska industrija, turizam, elektrotehnika, mediji, bankarstvo, projektni management, zaštita okoliša, arhitektura, poljoprivreda i dr. nude mjesto za obavljanje stručne praksu u trajanju od tri do šest mjeseci. Stipendije su namijenjene studentima završnih godina fakulteta i onima koji su diplomirali u 2017.
Kroz ovu praksu poduzeća imaju priliku upoznati visokokvalificirane kandidate i testirati njihove sposobnosti za eventualni budući angažman u svojim lokalnim predstavništvima.

Svoju praksu si obavio u jednoj od najvećih kompanija u Njemačkoj - Robert Bosch-u. Kako si došao do praktikantskog mjesta i možeš li nam opisati svoje iskustvo?

Prvi korak je bio ispuniti online prijavu, zatim je uslijedio intervju, te nakon nekoliko tjedana saznajem da sam prošao u uži izbor. Moja aplikacija je poslana dvjema tvrtkama, od kojih je jedna Robert Bosch GmbH, gdje su mi ponudili praktikantsku poziciju. Pored mene, praktikantsko mjesto u Bosch-u je dobilo još 8 studenata, a generacija 2017. broji ukupno 63 studenta koji su dobili praksu i postali stipendisti njemačkog gospodarstva. Zaista se nisam nadao da ću biti dijelom ovog programa.
Praksu sam obavio u Bosch-ovom centru za istraživanje i razvoj u Renningenu. Fokus prakse je bio na razvoju i primjeni robota s dvije ruke u proizvodnim procesima. Između ostalog, konstruirao sam dijelove za robotsku ruku, te izradio simulaciju cjelokupnog procesa.

Bosch-ov centar u Renningenu je otvoren 2014. tako da je sva oprema nova i moderna, uvjeti za rad su idealni, a mentori su posvećeni praktikantima, kojih ima popiličan broj iz cijeloga svijeta. Ovo je idealna prilika za proširivanje kvalifikacija i postavljanje temelja za buduću karijeru. Pored prakse, studenti ovdje imaju priliku raditi svoj diplomski ili doktorski rad, čime direktno doprinose razvoju kompanija, što kod nas baš i nije slučaj. Nadalje, fleksibilno radno vrijeme, rekreativni sadržaji u sklopu kompanije i ulaganje novca u daljnju naobrazbu zaposlenika rezultiraju vrlo pozitivnom i produktivno radnom atmosferom, te sretnim zaposlenicima.

Na žalost, svjedok sam da se veliki broj studenata, koji svoju praksu obavljaju u našim poduzećima u Hercegovini, suočava s problemom nezainteresiranosti poslodavaca. Organizacija praksi je loša ili je uopće nema, ne postoje evaluacije istih, a fakulteti ne provjeravaju da li je na praksi išta odrađeno – bitan je samo nečiji potpis. Loša gospodarska situacija u državi i manjak financija sigurno ne idu u korist, ali svi smo jednako odgovorni za budućnost koja nas čeka. Stoga je ovakvo internacionalno i praktično iskustvo neprocjenjivo za buduće generacije, koji će stečene vrijednosti i znanja implementirati u naše društvo i učinti ga boljim mjestom za život.

Želio bih iskoristiti priliku da pozovem sve studente da učine korak više za svoju budućnost i prijave se na ovaj program. Pored praktičnog program nudi i veliko životno iskustvo, ostvarivanje kontakta s velikim brojem poslodavaca i alumni članova, te mnogobrojna prijateljstva i putovanja kroz nevjerojatnu Njemačku i izvan nje zajedno s ostalim stipendistima ovoga programa.

Kako se studenti mogu prijaviti na program i kada su otvorene prijave?

Prijave su upravo otvorene i traju do 13.11.2017., a sve informacije možete pronaći na web stranici. Zainteresirane studente pozivam i na prezentaciju programa na kojoj mogu saznati sve informacije vezane za prijavu i čuti više o iskustvima praktikanata. Prezentacija će se održati 16.10.2017. s početkom u 16:00h, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, u učionici broj 22, priopćeno je.