Podijeli članak

Međunarodno nagrađivani, već popularni hrvatski film „Aleksi“ redateljice Barbare Vekarić, suradnice Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, bit će prikazan u petak, 20. prosinca u 14 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Na predstavljanju filma mostarskim javnostima sudjelovat će i sama redateljica, a cjelokupan događaj organiziraju Udruga studenata novinarstva „PRESS“ i  Udruga “PRUMO“.

Dašak ljeta, lijepe glumce i dalmatinski humor u priči o Aleksi - ludoj prijateljici, buntovnoj kćeri, seksi djevojci koja lomi srca donosi ovaj igrani film, koji je otvorio i ovogodišnji Filmski festival u Puli te osvojio priznaja na filmskim natjecanjima diljem svijeta.
 

 
Sadržaj
 
Film govori o Aleksi (Tihana Lazović), mladoj umjetnici koja je, zbog nedostatka posla u struci, primorana vratiti se doma pod krov roditelja u malome selu na Pelješcu. Njezina majka (Neda Arnerić) je tjera da radi u obiteljskoj vinariji, u nadi da će naslijediti obiteljsku tradiciju.
 
Aleksi je u fazi propitivanja identiteta i očajnički želi van male i dosadne sredine. Ignorirajući sve obaveze, slijedi impulse i razvija odnose s raznim muškarcima: Christianom (Jason Mann), američkim fotografom koji se druži s njom zahvaljujući sličnim interesima; Goranom (Goran Marković), tradicionalnim lokalnim glazbenikom s kojim ima intenzivnu kemiju; Tonijem (Sebastijan Cavazza), starijim i šarmantnim slovenskim plejbojem koji je mami svojim ekstravagantnim životom.
 
Riječ redateljice 
 
Period nakon fakulteta je turbulentno razdoblje u životu mlade osobe. Iluzija o meritokratskom sistemu društva se raspršava, počinje se uviđati da je za "ostvarivanje" rijetko dovoljan isključivo trud. Milenijalcima je taj period života obilježila ekonomska kriza. Pola generacije je primorano iseliti i karijeru izgraditi negdje drugdje. A oni koji nisu, često su zaglavili i - čekaju. Čekaju da se nešto dogodi, čekaju da se oslobodi neko radno mjesto, čekaju da se ukaže neka prilika. 
 
Aleksi trati vrijeme čekajući da se dogodi nešto što bi je poguralo i odredilo joj životni smjer. Iako okružena ljepotom provincijalnog pelješkog gradića, to nije dovoljno da bi se osjećala ispunjeno. Aleksi je zatočenica vlastitih impulsa, želja i pogleda na svijet. Film je dizajniran oko njezine pojavnosti - promatramo je čekajući da se "otkrije" u punini svog kontradiktornog karaktera. Aleksi nije cura kakve često viđamo u filmovima - ona je kreativna, buntovna, bistra i senzibilna mlada žena koja iskazuje svoju seksualnost bez pardona. Ona je anti-junakinja.
 
Lokacija na koju smještamo radnju – predivni poluotok Pelješac kao mjesto odvojeno od urbanog života i brzog tempa, u funkciji je naglašene emotivne dinamike među likovima. Aleksi se ne uklapa u tu sredinu, i iako sve izgleda jednostavno magično, i kuće i vinograd i ostala priroda, nema sadržaj, nema nešto što bi moglo inspirirati i motivirati jednu mladu osobu. 
 
 
 
U filmu glume: Tihana Lazović, Goran Marković, Sebastian Cavazza, Jason Mann, Leon Lučev, Neda Arnerić, Aljoša Vučović.