Podijeli članak

Početak svakog ljeta za stanovnike blagajskog naselja Ljubovina, početak je i užasavajućih problema sa odlaganjem smeća, prvenstveno uzrokovanih dolaskom „sezonaca“.

Vlasnici vikendica koji tijekom zime žive u Mostaru a u vrijeme ljeta u Blagaju, u periodu čišćenja i renoviranja vila i vikendica, odlažu ogromne količine smeća pored nekoliko kontejnera u naselju Ljubovina, praveći pravu deponiju usred naselja, piše Dnevni list. 

Vandalizam

Problem je, s druge strane, u najvećoj mjeri uzrokovan činjenicom da od samog naselja, u kome je problem prisutan, sve do vrela Bunice, ne postoji niti jedan kontejner za odlaganje smeća, što je neshvatljivo, s obzirom da na tom području, odnosno Malom Polju, živi nekoliko tisuća stanovnika.

Smeće se, kažu mještani, najčešće izbacuje i bez zaustavljanja u vožnji, a nerijetko se kamionima dovozi i drugi otpad, poput namještaja, kućanskih aparata.

Vandalizam kakav je rijetko uočiti na cijelom gradskom prostoru. I pored niza upozorenja od strane stanovnika spomenutog naselja, u Komosu za ovaj problem još uvijek ne nalaze rješenja. Intenzivniji odvoz ne rješava problem.

Objašnjenja da poduzeću zaduženom za održavanje gradske čistoće nedostaju kontejneri ili da na cijelom području za iste ne mogu naći mjesta za njihovo instaliranje, što je posao nadležnih u Gradskoj upravi, su u najmanju ruku neuvjerljiva i neozbiljna.

Kako će ovaj problem izgledati kad proradi kupalište na Bunici može se samo zamisliti.

Upozorenja i peticije

U ovakvim okolnostima o afirmaciji turističkog ambijenta, u okolnostima gdje je realnije očekivati epidemiju, izlišno je i govoriti. I pored brojnih upozorenja i peticija koje su od strane mještana odaslane na gradske inspekcije i Mjesnu zajednicu Blagaj, nitko za rješavanje problema ništa ne poduzima.

Nikog u Mjesnoj zajednici, ako je po dosadašnjim reagiranjima suditi, očito ne zanima što se jedno šetalište pretvara u klasičnu deponiju, ali i izvorište moguće zaraze.