Podijeli članak

U gradskoj vijećnici Mostara danas je upriličena svečanost prilikom koje su predstavljeni originalni suveniri grada Mostara, a najljepšim je proglašen 'Ključ' Bećira Burića.

Ključ Bećira Burića, kako je sam autor kazao prilikom svečanosti  predstavlja osobnu kartu grada i krije svojevrsni kod za mostarski problem.

Stari most, masline, smokve, grožđe i nar su motivi  koji krase ključ koji je odabran za najljepši originalni suvenir Grada Mostara, a na privjesku, vijencu duhana, ispisano je Mostar.

Osnovna ideja za izradu ključa je bila, kako kaže  naslonjena na sami izbor suvenira, kako što je navedeno u natječaju da treba sadržati obilježja Hercegovine i da su materijali dostupni u bližoj okolini.

Sve se to poklopilo, a ideja za Stari most na ključu je svojevrstan kod kao neko rješenje za Grad Mostar“, kazao je Burić.

Uz prvu nagradu pod šifrom 'Daorson' i novčani iznos od 3 tisuće maraka koju je  dobio Bećir Burić iz Mostara, drugu nagradu rad 'Elipsa' i novčani iznos od 2 tisuće maraka osvojio je autor Abidin Dobrunaj s Ilidže. On je napravio sam naočale kao dva luka koja predstavljaju Stari most.

Cilj mi je bio da napravim suvenir koji ne bi bio skup, koji s bi može priuštiti svaki tinejdžer i učenik koji je došao na ekskurziju“, kazao je Dobrunaj. Ova nagrada kako ističe jako mu puno znači jer je Mostar  jedini grad u kojem bi pored Sarajeva mogao živjeti.

Život u Mostaru upravo je inspirirao i trećenagrađene Martinu Penavu i Anđelku Vojvodić, koje su osvojile novčani iznos od tisuću maraka za rad pod šifrom 'H17MA'. Ove dvoje Mostarke su izrazile zadovoljstvo što je  njihov rad prepoznat. Kako su naglasile cilj im je bo napraviti edukativnu igricu za osobe svih životnih uzrasta, koja je jednostavna za transport i koja je jeftina za proizvodnju, kako bi ju sebi mogao priuštiti svaki posjetitelj Mostara.

Podsjetimo gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić donio je na preporuku Komisije za izbor suvenira Grada Mostara, odluku o izboru ponuđača u postupku javnog nagradnog natječaja za izradu suvenira Grada Mostara, što je pokrenulo lavinu ideja među brojnim umjetnicima.

 „Grad Mostar je turističko središte koje želi na svaki način privući pozornost posjetitelja u Mostaru“, kazao je Bešlić. On je istaknuo da se u turističkom središtu Mostara masovno prodaje roba s Dalekog istoka koja nema veze s Mostarom i da je zbog toga  Grada Mostar  pokrenuo inicijativu za izradu originalnih i autentičnih suvenira.

 „Ja kako gradonačelnik ne mogu to proglasiti službenim suvenirom grada Mostara , ali Grad Mostar daje punu podršku idejama izradama novih projekta i pravljenja zanimljive turističke ponude“, kazao je Bešlić. Ljudi su, kako ističe  iskazali dobru volju i podržali tu aktivnost Grada Mostara, zbog čega se zahvalio svima koji su se uključili, kao i komisiji koja je radila na ovome projektu.

Danas imamo priliku predstaviti originalne suvenire grada Mostara, koje ćemo pokušati realizirati u narednom periodu, da oni istinu mogu biti korišteni i od strane posjetitelja u gradu Mostaru“, kazao je gradonačelnik Bešlić. Naglasio je kako očekuje da se ova priča nastavi i u narednom razdoblju i da oni koji se nisu uključili u ovaj natječaj pripreme projekte za narednu godinu, jer Mostar mora imati nešto svoje, mora biti prepoznatljiv i različit od drugih .

Želimo pokazati da Mostar ima potencijala, jer ovaj grad je pun umjetnika“, zaključio je Bešlić.
 
Auto: D.G./Pogled.ba Foto: Gojko Soldo