Podijeli članak

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar od studenoga 2017., liječnici izvode stomatološke zahvate u općoj anesteziji za osobe s posebnim potrebama.

“Radi se o osobama s raznim invalidnostima (djeca, mladi i stariji), osobama kojima stomatološku uslugu nije moguće pružiti u običnoj ordinaciji, tj. osobama koje zbog svih svojih poteškoća ne surađuju i nisu kooperativne. Zbog toga ih uvodimo u opću anesteziju da bismo im mogli pružiti adekvatnu uslugu”, objasnila je stomatologinja dr. Lidija Lasić Arapović, piše časopis SKB Mostar ”Glas zdravlja”.

Za potrebe ovoga zahvata svoju ambulantu je ustupila Klinika za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu kirurgiju, točnije Ambulanta oralne kirurgije.

Zahvati se izvode svake srijede. Podsjećamo, još od 2005. godine tim stručnjaka SKB Mostar je, volonterski, sudjelovao u izvođenju ovih zahvata u Caritasu, točnije u Rehabilitacijskom centru “Sveta Obitelj” u Mostaru. Ekipa iz Italije, koja je bila čest gost, pomogla je i kod edukacije i kod opremanja prostorijama u Caritasu.

“Zahvati nisu bili mogući u našoj bolnici jer nismo imali adekvatnu opremu ni prostorije. Dolazili su pacijenti iz cijele BiH, ali i susjednih zemalja. Zahvaljujući Danijeli Kegelj, koja je od početka bila uključena u ovaj projekt, dobilo se dosta i u vremenu implementacije određenih međunarodnih projekata u ovome dijelu. Tako da smo zadnjih godinu dana išli po BiH kako bi animirali i ukazali na potrebu pružanja ovakvih usluga i u drugim centrima”, rekao je pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, prim. mr. sc. Zoran Karlović ističući kako je SKB Mostar prva bolnica u Bosni i Hercegovinu koja radi stomatološke usluge za osobe s posebnim potrebama.

Kako piše ”Glas zdravlja”, rukovodstvo SKB Mostar omogućilo je da tim stručnjaka koji je do sada izvodio ovaj zahvat u Caritasu pređe bolnicu i počne s izvođenjem. Osigurana je adekvatna oprema te prostorija za potrebe ove vrste zahvata.

Tim stručnjaka kojega čine anesteziolog Zoran Karlović, stomatologinja Lidija Lasić Arapović, anesteziološki tehničari i stomatološki asistenti: Anita Martinović, Slavica Šimić i Franjo Babić, rade sve potrebne stomatološke zahvate, od saniranja zuba do ugradnje mobilnog i fiksnog aparata, čak su rađene i implantacije zuba.

“Zahvaljujući razumijevanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije dosta se učinilo i u implementaciji zakona kako bi se mogle pružati usluge s područja stomatologije u općoj anesteziji”, istaknuo je dr. Karlović i dodao da je ovo još jedan pokazatelj napretka SKB Mostar koja se, prema riječima brojnih uglednih liječnika, može svrstati rame uz rame s najvećim svjetskim centrima jer se iz dana u dan, iz godine u godinu planiraju i implementiraju projekti koji imaju za cilj unaprijediti rad bolničkih odjela u korist pacijenata, prenosi Jabuka TV.

Spomenuti stomatološki zahvati, koji su se počeli izvoditi u SKB Mostar, uvelike će pomoći i olakšati život osobama s posebnim potrebama, ali i njihovim obiteljima, piše ”Glas zdravlja”.