Podijeli članak

Ruska delegacija u Ujedinjenim nacijama podijelila je svim članicama Vijeća sigurnosti nacrt svoje rezolucije o BiH, kao kontraprijedloge britanskom dokumentu o Srebrenici.

Rusija, naime, smatra da Vijeće sigurnosti ima zadatak da postigne dogovor o tekstu koji bi donio istinsku korist cijeloj regiji, pa je prijedlog Moskve usredotočen na pitanja koja predstavljaju osnovu za suradnju i mirnu koegzistenciju država regije, a ne na pitanja koja jačaju tenzije, navode Večernje novosti.

Ideja Rusije je da Vijeće sigurnosti još jednom potvrdi podršku Daytonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tijekom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

S druge strane, Srbija će se najvjerojatnije danas još jednom, drugim pismom u posljednjih 10-ak dana, obratiti članicama Vijeća sigurnosti kako bi ukazala na pogubnost i štetnost britanske rezolucije o Srebrenici, koja neće donijeti ništa dobro ni Srbiji, ni cijeloj regiji.

Beograd će obavijestiti članice Vijeća sigurnosti da je i novi prijedlog rezolucije Velike Britanije neprihvatljiv za Srbiju, jer su u tekstu napravljene samo kozmetičke izmjene i praktično samo smanjen broj upotrebe riječi “genocid”.

U pismu Srbije bit će navedeno da britanski nacrt rezolucije baca stigmu na cijeli srpski narod i da bi bilo pogubno da se ovakvim potezom Srbi povijesni označe kao genocidna nacija.

Gotovo je izvjesno da će britansku inicijativu podržati još dvije stalne članice Vijeća sigurnosti – SAD i Francuska, a London se uzda i da će predstavnici Čada, Jordana, Litve, Malezije i Novog Zelanda u Savjetu sigurnosti podići ruku za usvajanje dokumenta.

Tako je, kako se dodaje, trenutni odnos snaga u SB 8: 7 za britansku inicijativu, što znači da bi rezolucija Londona prošla s tijesnom većinom.

Za usvajanje dokumenata u Vijeću sigurnosti potrebno je da glasa osam od 15 članica Vijeća sigurnosti pod uvjetom da nijedna od stalnih članica ne uloži veto.