Podijeli članak

Nakon brojnih problema Mostaraca koji se proteklih dana guše u smeću zbog pretrpanosti deponije Uborak, gradske vlasti danas su priopćile kako će od Vlade Federacije BiH tražiti drugu deponiju za odlaganje krutog otpada ili izgradnju nove na području Mostara.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako vjeruje da će se riješiti problemi s odvozom smeća uz suradnji svih odgovornih u ovom slučaju. Pokušat će pronaći rješenje s građanima koji blokiraju deponiju Uborak, zbog čega se danima ne odvozi smeće iz Mostara, a u suprotnom nije isključeno ni djelovanje policije, prenosi Klix.

Iz Uprave Grada Mostara poručuju da prosvjedi, odnosno blokada deponije Uborak nije najavljena niti odobrena.

"Usuglasili smo se da već danas uputimo inicijativu prema Vladi FBiH oko traženja druge lokacije za deponiranje krutog otpada ili izgradnje nove deponije u Mostaru. Ova inicijativa je već spremna. Vjerujem da ćemo zajedničkom suradnjom naići na razumijevanje viših razina vlasti", kazao je Bešlić.

On je dodao kako su gradske vlasti dogovorile i da će poslati zahtjev nadležnim komunalnim inspektorima da u roku od deset dana izvrše kontrolu trgovina koje se bave proizvodnjom i prodajom mesa i mesnih proizvoda.

Također je odlučeno kako će općinskom resornom ministarstvu biti upućena inicijativa u vezi sa načinom odlaganja medicinskog otpada.

Bešlić ističe kako će izvijestiti i Federalnu inspekciju koja će izvršriti zakonsku kontrolu svega što će oni provoditi.

"Ja sam optimističan jer mi smo ovdje iskazali volju da zajedničkom suradnjom riješimo problem. Mostaru prijeti ekološka katastrofa, a tolike količine otpada prijete epidemiološkoj situaciji i pojavi zaraznih bolesti, što bi izazvalo daleko teže posljedice gdje bi se preispitivalo što je čija odgovornost, što nikome od nas ne treba. Uvjeren sam da ćemo ovo riješiti i potpuno razumijem nezadovoljstvo građana", rekao je Bešlić te upozorio kako neprovjerene informacije u pojedinim medijima imaju dalekosežne posljedice na rad komunalnih poduzeća te ljude koji žive u blizini deponije.

Podsjećamo, nezadovoljni građani deponiju Uborak drže u blokadi već nekoliko dana. Situacija se posebno zakomplicirala kada su saznali kako je na deponiju odloženo šest tona opasnog mulja s novoizgrađenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. 

Mostarska komunalna poduzeća smeće su odvozila na deponiju u Jablanicu, ali i Jablaničani su se usprotivili da im se smeće iz Mostara dovozi u njihov grad.

Federalna inspekcija prije nekoliko dana također je započela nadzor na postrojenju otpadnih voda u Mostaru. Federalni inspektori donijeli su rješenje kojim su zabranili odlaganje animalnog i opasnog otpada na deponiji Uborak. 

Podsjećamo, ranije analize inspektora pokazale su kako je na deponiju Uborak dovezen kamion u kojem se nalazio mulj s pročistača, a u kojem je bilo elemenata opasnog otpada.