Podijeli članak

Koncem svibnja ove godine  na evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanske župnije, evidentirano je 74.241 nezaposlenih osoba, što u odnosu na predhodne godine ukazuje da se broj smanjio za 20-ak tisuća. 

Dobiju ugovor

Zasad nema podataka da li su svi, koji su skinuti s evidencije našli posao u BiH, ili je razlog smanjenja broja nezaposlenih  njihov odlazak na rad u zemlje Europske unije.

Samo u svibnju ove godine na  evidenciju nezaposlenih u TŽ prijavilo se  1.694 osobe, dok se, u istom razoblju, prema podacima Službe sa evidencije odjavilo čak 2.819 osoba od čega je njih 1.688 kao razlog odjave, navelo je pronalazak posla. 

"Jedan broj odjavljenih posao su našli u Sloveniji, uglavnom po osnovi ugovora o zapošljavanju radnika između dvije države. Jedan broj, opet, nađu osao tijekom ljeta na mjesec, dva, pa opet se vrate na evidenciju. Točno je da je ukupan broj nezaposlenih na našoj evidenciji smanjen za više od dvadeset tisuća, u odnosu na neke ranije godine, ali teško da se može znati gdje su svi ti ljudi našli posao. Pretpostavka je da su otišli na rad u inozemstvo, premda  o tome nemamo preciznih podataka", kazao je ravnatelj Službe za zapošljavanje TŽ Senad Muhamedbegović, za Dnevni avaz. 

Bez obrazloženja

Ravnatelj Muhamedbegović ističe da su, osim onih koji na rad u inozemstvo odlaze putem međudržavnih ugovora, rijetki oni koji kad se odjavljuju s evidencije nezaposlenih, kažu zašto to čine. Navodi da jedni, jednostavno, dođu u Službu i odjave se ne navodeći jesu li pronašli posao ili ne, a da ima i onih koji se po nekoliko mjeseci ne prijavljuju na evidenciju te po sili zakona budu brisani.

Prema podacima  Službe za zapošljavanje TŽK, među nezaposlenim evidentiranim njih 48.832 su osobe sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom, dok su ostali evidentirani bez bilo kakvih kvalifikacija.

Na oglase se nitko javlja

Trend smanjenja broja nezaposlenih koje evidentira Služba za zapošljavanje TŽ se i dalje nastavlja, mahom zbog odlaska  stanovništva na rad u inozemstvo. U  svim općinama TŽ evidentan je nedostatak  radne snage,  posebno u uslužnim djelatnostima. 

Nije nikakvo iznenađenje da u Tuzli, naprimjer, na izlozima prodavaonica, buregdžinica, kafića… mjesecima stoje oglasi za prijem radnika na koje se nitko ne javlja.