Podijeli članak

Tagovi

Izvršni odbor MMF-a 9. veljače će u Washingtonu razmatrati prvi pregled proširenog aranžmana s BiH, a za očekivati je da će nakon toga biti isplaćena tranša u iznosu od 145 milijuna maraka, kazao je za Glas Srpske rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.

Uvjet za nastavak aranžmana s MMF-om bilo je usvajanje proračuna institucija BiH i FBiH za 2018. godinu.

RS je jedini na vrijeme ispunio tu obvezu, usvojivši proračun još u prosincu prošle godine.

Zastupnički domovi Parlamenta BiH i Parlamenta FBiH usvojili su u ponedjeljak proračune, koji sada trebaju proći i u Domu naroda Parlamenta BiH čija je sjednica zakazana za 25. siječnja, dok će Dom naroda Parlamenta FBiH već razmotriti proračun za 2018. godinu.

Prema odnosu snaga i glasovanju u zastupničkim domovima, izvjesno je da će proračuni dobiti podršku i u domovima naroda.

''Pozdravljamo usvajanje proračuna za 2018. u Zastupničkom domu u FBiH i čekamo konačno usvajanje i u Domu naroda, što je prethodna mjera za prvi pregled proširenog aranžmana. Zadovoljni smo i što je Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio proračun institucija BiH za ovu godinu i čekamo konačno usvajanje ovog dokumenta u Domu naroda. Uz proračun RS-a koji je usvojen u prosincu, fiskalne politike za BiH na dobrom su putu i omogućit će investicijsku potrošnju u 2018. koja će povećati rast'', kazao je Parodi.

Potvrdio je da je sastanak na kojem će Izvršni odbor MMF-a razmatrati prvi pregled u okviru proširenog aranžmana već zakazan za 9. veljače.