Podijeli članak

Vijeće mladih Grada Mostara organiziralo je u ponedjeljak javnu debatu o procesu priključivanja BiH Europskoj uniji pod nazivom "BiH u EU: Da ili ne?" koja je okupila mlade Mostarce te profesore Univerziteta "Džemal Bijedić" i Sveučilišta u Mostaru.

Koordinatorica javne rasprave Anja Kresojević kazala je kako je spomenuta tema odabrana s obzirom na to da je pitanje priključenja Bosne i Hercegovine od ključne važnosti za mlade Mostara i čitave države.

- Fokusirali smo se na to da nam profesori, akademici, predstave tu temu i s akademske strane približe te iznesu pozitivne i negativne strane tog procesa sa stajališta politologije i prava - kazala je Kresojević.

Dodala je kako je cilj potaknuti mlade da počnu aktivno razgovarati o BiH, njenoj budućnosti i o BiH kao članici EU.

Komentirajući sam naziv tribine "BiH u EU: Da ili ne?" prof. dr. Edin Rizvanović s Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" kazao je kako, po njegovom sudu, dileme nema, jer BiH nema alternativu.

Ono što jeste problem, kaže Rizvanović, internog je i eksternog karaktera.

- Stvari koje bismo mi kao država trebali uraditi ne radimo na način koji bi nam pomogao na tom putu, a isto tako činjenica je da EU zbog nekih globalnih političkih tokova ne žuri s prijemom BiH. Dakle, ta vrsta interesne ljubavi čini mi se da je uzajamna - ocijenio je Rizvanović.

Govoreći o tome gdje je BiH u odnosu na zemlje u okruženju, on je istakao kako je BiH u najlošijoj poziciji te da ne može biti izgovor da je kod nas složenija situacija "jer nismo toliko složeniji u odnosu na druge zemalja u okuženju, koliko se predstavljamo".

Doc. dr. sc. Dražen Barbarić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru trenutnu je poziciju BiH pokušao objasniti pojmom "paralaksa", kazavši da je paralaksa fenomen kada zapravo imate osjećaj da se određeni subjekt giba, a zapravo giba se onaj subjekt koji ga promatra.

- BiH je u poziciji paralakse. BiH stoji na mjestu, a zapravo jedino što se kreće je naša utvara da se krećemo i eventualno što se kreću dužnosnici EU, jer potpuno gube strpljenje s nama - ocijenio je Barbarić.

Dodao je kako je sam datum pristupanja EU potpuno nevažan te da je suštinski važan proces koji BiH treba proći.

- Sadržaj tog procesa bit će ono kad se u jednom trenutku probudimo i shvatimo zapravo da smo se europeizirali. Za koliko će to biti, to je potpuno irelevantno - zaključio je Barbarić.

Javna debata, koja je održana u mostarskom EU info uredu, okupila je veliki broj mladih Mostara. (Fena)