Podijeli članak

Stanovnici ljubuškog sela Hardomilja, proslavili su blagdan svoga zaštitnika sv. Stjepana Prvomučenika.

Na dvorištu pokraj crkve posvećene tom svecu u starom Hardomilju, uz sudjelovanje domaćih vjernika i odseljenih Hardomiljčana koji su za blagdan došli u svoj kraj, svečanu svetu misu predvodio je fra Mladen Rozić, u zajedništvu s fra Stipanom Klarićem, humačkim župnikom i gvardijanom fra Ljubom Kurtovićem i fra Dariom Dodigom, te fra Ivanom Borasom i fra Radom Vukšićem. 

Fra Mladen je u svojoj nadahnutoj propovijedi govoreći o životu Stjepana Prvomučenika okupljene  vjernike potaknuo da uvijek budu spremni praštati ljudima. 

„Stjepan je želio pokazati kako Bog voli čovjeka, pokušao je ali nije uspio te je navukao je bijes i gnjev.  Sigurno se pitamo zašto je to tako u životu, zašto ljudi na ljubav odgovaraju mržnjom, teško je to shvatiti i objasniti. Nije Stjepan smetao ljudima, nego im je smetalo ono što nosi sa sobom, a nosi, mir, radost, ljubav, praštanje, dobrotu. To je sve što je potrebno današnjem čovjeku", rekao je fra Mladen. 

Gdje god u svijetu ima protivljenja i mržnje, kako je naglasio , najbolji je znak da je na djelu Božja ljubav. Istaknuo je da nije uvijek lako gledati mržnju i zlo koja se pokazuje i teško je gledati kako ono pobjeđuje. 

"Ono što je posvjedočio Stjepan je da je Isusovim dolaskom na zemlju sišla Božanska snaga, koja se nalazi u svakom čovjeku ali ju treba probuditi", poručio je fra.Mladen navodeći kako možemo nadvladati sile zla ako oprostimo, ispričamo se i ponizimo jer čovjek koji se ispričava stvara prostor za Boga i on ulazi u njega te tako zlo pobjeđujemo ljubavlju. 

Nakon svete mise na vanjskoj pozornici ispred groblja i hardomiljske crkve upriličen je kulturno-zabavni program na kojem su nastupile folklorne skupine koje su svojim nastupom proveli prisutne kroz običaje i kulturu svoga kraja. Potom je uslijedilo tradicionalno  druženje uz jelo, piće i glazbu uživo do kasno u noć.