Podijeli članak

Besplatnim pregledom i mjerenjem očnog tlaka Klinika za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i ove godine pridružila se obilježavanju Svjetskoga tjedna glaukoma s ciljem podizanja svijesti o toj kroničnoj bolesti koja može dovesti do sljepoće.

- Već sedmu godinu radimo kontrolne preglede i obilježavamo Dan glaukoma tako što primamo pacijente bez uputnice i uradimo im mjerenje očnoga tlaka te klinički pregled vidnoga živca. Obično detektiramo šest do osam pacijenata koji zahtijevaju glaukomsku obradu - kazala je oftalmologinja dr. Darija Jurišić.

Glaukom je neizlječiva bolest i dovodi do oštećenja vidnoga živca što se odražava na vid, pa samim tim i na kvalitetu života.

- Karakteristično je to da može postojati umjereno do blago razvijena bolest i da pacijenti nisu uopće svjesni da imaju tu bolest jer u osamdeset do devedeset posto slučajeva bolest nema nikakvih znakova - pojasnila je dr. Jurišić.
 

Simptomi su, ako se uopće jave, crvenilo i žarenje oka i svi pacijenti primjećuju slabljenje vida.

- Pacijenti se javljaju kada dođe do značajnog propadanja perifernog vidnoga polja koje glaukom prvo uništi. Zatim dolazi do oštećenja centralnoga vida, ali tada je već kasno i vid se više ne može popraviti - upozorila je dr. Jurišić.

Glaukom je opasan zato što se može razviti kod pacijenata koji imaju normalan tlak, iako je to bolest uglavnom vezana za povišeni očni tlak.

U rizičnu skupinu spadaju osobe starije životne dobi, najčešće iznad 65 godina života, kao i osobe koje u obitelji imaju slijepe osobe te pacijenti koji se liječe od šećerne bolesti i hipertenzije ili koji imaju kratkovidnost. (Fena)