Podijeli članak

Tagovi

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku "Mitovi i flora 2019." koja je izdana u bloku s jednom markom, a prikazuje mitološku priču o troglavom psu Kerberu koji čuva ulaz u podzemni svijet kako nitko ne bi pobjegao iz njega.

Iz HP-a podsjećaju kako je sin vrhovnog boga Zeusa i smrtnice Alkmene Heraklo, kako bi postao besmrtan, morao izvršiti 12 zadataka koje mu je postavljao kralj Euristej, a posljednji zadatak bio je i najteži.

"Trebao je otići do vrata podzemnog svijeta Hada i izvesti na svjetlo dana Kerbera, sina polužene-poluzmije Ehidne i giganta Tifona. Heraklo ga je svladao bez oružja, a dok ga je vraćao iz podzemlja Kerber je, ugledavši svjetlo dana počeo sliniti po tlu. Iz njegove sline izrasla je otrovna biljka jedić, jedna od najotrovnijih biljaka na Zemlji", navode u HP-u i dodaju kako Modri jedić (Aconitum napellus) u Bosni i Hercegovini spada u red ugroženih biljnih vrsta.

Autor likovnog rješenja bloka s jednom markom je Vilim Parić, a izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba, navodi se u priopćenju.