Podijeli članak

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas u Sarajevu u službeni posjet lorda Tariqa Ahmada od Wimbledona, specijalnog predstavnika britanske premijerke za sprječavanje seksualnog nasilja u konfliktima, državnog ministra za pitanja Komonvelta i UN-a i specijalnog izaslanika premijerke za slobodu vjera ili uvjerenja.

Uz ostale suradnike susretu su nazočili i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović i pomoćnik ministrice obrane za upravljanje personalom Sead Muratović te veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Field i voditeljica tima britanskog ministarstva inozemnih poslova za zapadni Balkan Rebecca Shah, prenosi Fena.

U prigodi 19. lipnja, Međunarodnog dana za eliminaciju seksualnog nasilja u konfliktima, lorda Ahmada su posebno zanimali koraci koje Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH čine na poboljšanju statusa i zastupljenosti žena u vojsci, osobito u pogledu primjene Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 u BiH.

On je čestitao Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH na uspješno organiziranoj prvoj europskoj konferenciji u okviru Mreže načelnika glavnih stožera "Žene, mir i sigurnost", čiji je domaćin bio načelnik ZS OS BiH general Mašović, ožujka ove godine.

Ministrica Pendeš se posebno zahvalila na pomoći koju je Veleposlanstvo UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH pružilo u organizaciji ove konferencije, ali i projektima izgradnje integriteta. Istaknula je da je u tijeku izrada Dinamičkog plana provedbe zaključaka konferencije, s definiranim obvezama i rokovima realizacije planiranih aktivnosti MO i OS BiH.

Naglasila je da, po pitanju aktivnosti za poboljšanje statusa i zastupljenosti žena u vojsci, MO i OS BiH prednjače u odnosu na ostale zemlje u regiji te da su spremne svojim iskustvom pomoći zemljama u susjedstvu. OS BiH su prve imenovale kontakt osobe za pitanja rodne ravnopravnosti u svojim zapovjedništvima i postrojbama do razine bojne te izradili pravilnike potrebne za uspostavljanje standardnih operativnih procedura u provedbi rodne ravnopravnosti.

MO i OS BiH imaju 14 certificiranih instruktora za rodnu ravnopravnost, a u zaštiti prava žena ministrica je posebno pohvalila ulogu Generalnog inspektorata MO BiH.

General Mašović je istaknuo da je zastupljenost žena u OS BiH sada oko sedam posto te da je u stalnom porastu. Nakon posljednjeg javnog poziva za prijam u OS BiH u činu časnika, od ukupnog broja odabranih kandidata 24 posto su žene, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.