Podijeli članak

Ministri financija i guverneri središnjih banaka država članica G20 završili su dvodnevni sastanak izjavom kojom predviđaju skroman rast i upozoravaju da ga ugrožava trgovinski rat između dviju vodećih ekonomija, prenose novinske agencije iz japanskoga grada Fukuoke.
 
Sastanak ministara financija 20 najbogatijih država održan je tijekom eskalacije trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država u jugozapadnom japanskom gradu Fukuoki i uoči summita G20 u Osaki.
 
U zajedničkoj izjavi ministri nisu izrijekom naveli da je potrebno završiti kinesko-američki trgovinski rat, ali su, kako prenosi agencija France Presse, nakon dugotrajnih i napetih pregovora koji su trajali tridesetak sati, uspjeli ubaciti upozorenje o "opasnosti" od trgovinskih napetosti, prenosi Hina.
 
Očekuje se da će se čelnici tih dviju zemalja, Donald Trump i Xi Jinping, susresti tijekom lipnja na summitu G20 u Osaki.
 
Američki ministar financija Steven Mnuchin  novinarima u Fukuoki rekao je da Peking i Washington ne planiraju održati trgovinske pregovore prije susreta dvojice predsjednika, javlja agencija DPA.
 
U završnoj izjavi ministri očekuju da će se rast svjetskoga gospodarstva umjereno ubrzati kasnije ove godine i u 2020. godini.
 
"No rast je i dalje prespor i postoje rizici da će se preokrenuti", objavili su ministri G20 u zajedničkoj izjavi.
 
Dogovorili su se i o poboljšanju međunarodnih poreznih zakona kako bi se zatvorile pravne rupe kojima se globalni tehnološki divovi poput Facebooka koriste da bi smanjili svoja porezna davanja.
 
Facebook, Google, Amazon i druge velike tehnološke kompanije kritizirane su jer plaćaju manje poreza na dobit tako što se registriraju u državama s manjim stopama, neovisnima o lokaciji potrošača, što mnogi smatraju nepravednim, prenosi Reuters.
 
Ministri su stoga u zajedničkoj izjavi obećali suradnju za "globalno pravedan, održiv i moderan međunarodni porezni sustav".
 
Nova pravila za visokotehnološke tvrtke predviđaju veća porezna davanja, ali će i otežati državama poput Irske da privlače strane investicije obećanjima o iznimno malim poreznim stopama za korporacije, piše Reuters.
 
Europska komisija procjenjuje da digitalne tvrtke u prosjeku plaćaju oko 9 posto poreza, a tradicionalne tvrtke i više od 20 posto.
 
Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) dala je prijedloge za djelotvornije oporezivanje tehnoloških korporacija.
 
U nedjelju su se ministri trgovine G20 u Tsukubi, gradu sjeverno od Tokija, složili o "potrebnoj" i "hitnoj" reformi Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
 
Usuglasili su i zajedničke ciljeve za rast svjetskoga gospodarstva, no nisu se obvezali boriti protiv protekcionizma.
 
Skupinu G20 čine: Argentina, Australija, Brazil, Velika Britanija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, Turska, SAD i Europska unija.