Podijeli članak

Povodom priopćenja Sindikata srednjih škola HNŽ-a, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH za HNK, Sindikata učitelja HNŽ-a i Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK od 20. siječnja 2020. godine koje se odnosi na zapošljavanje prosvjetnih radnika na određeno vrijeme, dužni smo informirati javnost da je u prethodne tri godine počelo rješavanje problematike zapošljavanja, od kada je u stalni radni odnos primljeno preko 320 prosvjetnih radnika.

Također, Ministarstvo je u proteklom periodu, uspješno izradilo organizacijske sheme u korist uposlenika, a dostavljena mreža škola od osnivača je ispoštovana, što ukazuje na činjenicu da nijedna škola na području Županije nije zatvorena. Paralelno s navedenim, tekao je proces zbrinjavanja radnika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim školama na području HNŽ. Važno je istaknuti, da se sukladno dogovoru i potpisanim kolektivnim ugovorima, poštuje dinamika povećanja plaća od 15% u periodu od tri godine.

Svjesni važnosti podizanja kvaliteta nastavnog procesa i zadovoljstva uposlenika, u cilju kvalitetnog obrazovanja mladih naraštaja, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ zajedno s Vladom HNŽ uspješno je realiziralo značajne projekte obnove škola i  niz projekata vezanih za jačanje kapaciteta nastavnika i programa prevencije, za što će se i u narednom periodu zalagati. Osim obnove, Ministarstvo je u suradnji s Vladom HNŽ i partnerima u proteklom periodu osiguralo značajan iznos koji je uložen u opremanje škola suvremenim nastavnim sredstvima. Jedan od najvažnijih projekata svakako je program asistencije u nastavnom procesu, gdje su na osnovu zahtjeva škola osigurana sredstva za 54 osnovca i 6 srednjoškolaca od početka školske godine, kao i 4 dodatna od drugog polugodišta.

Navedeni i mnogi drugi uspješni projekti dokaz su da Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ odlučno ulaže u osiguranje što kvalitetnijeg sustava obrazovanja kako učenicima tako i nastavnim djelatnicima koji predstavljaju temelj zdravog i uspješnog društva navodi se u priopćenju.