Podijeli članak

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata je na službenoj web-stranici Ministarstva objavilo dopunjeni Jedinstveni registar branitelja u skladu sa odredbama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

U skladu sa Zakonom o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji Federalno ministarstvo je imalo obvezu po osnovu člana 51. ovog Zakona, da objavi dopunjeni Jedinstveni registar, onako kako je Radna grupa Vlade FBiH koju je činilo i deset predstavnika boraca, usuglasila i definirala kroz Zakon.

To znači da su trenutno na službenoj web-stranici Ministarstva dostupni podaci o broju pripadnika Oružanih snaga RBiH po komponentama, odnosno ko je bio pripadnik Armije RBiH, MUP-a RBiH, HVO-a, pozadinskih jedinica poput civilne zaštite, nenamjenske industrije i slično.

Do sada je u Registar uneseno ukupno 490.917 branitelja i prema trenutnim brojkama 341.551 su bili pripadnici Armije RBiH, 149.252 su bili pripadnici HVO-a, a 114 pripadnici HOS-a.

U idućem vremenu bit će uneseni i ostali podaci o korisnicima s obzirom na to da neke grupe za vođenje evidencija iz oblasti vojne obveze još uvijek unose podatke, imajući u vidu da raspolažu velikim brojem korisnika te nailaze na određene tehničke poteškoće.

Ono što je značajno istaći jeste da je Registar podložan svim izmjenama ukoliko bilo tko utvrdi nepravilnosti, priopćeno je iz resornog ministarstva.

Kako se navodi, potrebno je da svi koji utvrde da su u Registru netočne brojke ili drugi podaci putem grupa za vođenje evidencija iz oblasti vojne obveze u općinama kojima pripadaju podnesu zahtjev za ispravku, nakon čega će se pokrenuti zakonski definirana procedura i utvrditi da li su takvi navodi osnovani i iste, ukoliko se potvrde, izmijeniti.

Ministar za pitanja branitelja i invalida u Vladi FBiH Salko Bukvarević je kazao kako je zahtjev za ovakvu dopunu Registra stigao od branitelja te da su predstavnici braniteljskih udruga koji su činili Radnu grupu za donošenje Zakona sve vrijeme u kontaktu sa Ministarstvom i sudjeluju na sastancima vezanim za implementaciju federalnog zakona.