Podijeli članak

Tagovi

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Republici Srpskoj (RS) Alen Šeranić najavio je danas da će, nakon zdravstvenih radnika, biti prošireno testiranje na koronavirus i kod policajaca te na druge osobe koje mogu biti ugrožene u tom bh. entitetu.

On je istakao da su sve regije u entitetu obuhvaćene skriningom, jer se sada testiraju osobe koje imaju respiratorne infekcije.

Šeranić je potvrdio da je RS tražila na posudbu 10.000 testova od Federacije Bosne i Hercegovine.

- To nije ništa neobično, s obzirom na to da je na sastanku premijera krajem siječnja dogovoreno da se vrši komunikacija po pitanju opreme i da se sudjeluje u razmjeni. Tako smo i mi određenu zaštitnu opremu posuđivali zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH. Mi imamo u nabavci 25.000 testova kod UNDP-a, ali koji nam ne dolaze i stalno se pomjeraju rokovi isporuke. Trenutno imamo više od 15.000 testova u RS što je dovoljno, ali je ovo nešto što želimo da imamo za svaki slučaj, odnosno da ne smanjujemo broj testiranja. Ovaj upit je više da imamo za rezervu i da ne remetimo tijek testiranja – rekao je ministar zdravlja RS na konferenciji za novinare.

Pozajmica od Federacije BiH bit će odmah vraćena čim, kako kaže, u RS se dopreme naručeni testovi.